Site icon Non Stop Journal

Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την ‘απέλαση’ Τούρκου σχεδιαστή μόδας

Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την ‘απέλαση’ Τούρκου σχεδιαστή μόδας

Για σοβαρό “λεκέ” στην πολιτική και νομική ιστορία γράφει η Αφρίκα σήμερα, που διερωτάται εάν ο κόσμος έχει καταλάβει τον κίνδυνο από τη “σύλληψη και απέλαση” του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σιαντάλ, τον οποίο “η τζιχαντιστική, φασιστική εξουσία που έχει ανέβει το καλάμι στην Τουρκία, δεν άφησε ήσυχο ούτε στην Κύπρο”, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Με το αιτιολογικό ότι ο Σιαντάλ εξύβρισε την Τουρκία και το τουρκικό έθνος οκτώ άτομα, οι: Ναζμί Πινάρ, Κενάν Ακίν (που καταζητείται για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού), Ταλίπ Σαντζιάρ, Αχμέτ Ιστζιάν, Κανσού Ακσού, Κεμάλ Αλτουντζίογλου, Μεσούτ Ατζάρ και Μουσταφά Τσιαλούντα προσέφυγαν στην “αστυνομία” χθες η οποία προχώρησε άμεσα στη “σύλληψη και την απέλαση” του Τούρκου σχεδιαστή με βραδινή πτήση για το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου ομάδα ατόμων του επιτέθηκε στη σκάλα καθώς κατέβαινε και προσπάθησαν να τον λιντσάρουν.

Το περιεχόμενο της επιστολής των οκτώ, που τους χαρακτηρίζει ως γνωστούς φασίστες, σχολιάζει στο σημερινό του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ διερωτώμενος εάν το να θεωρεί κάποιος ότι τα λόγια στο βίντεο που δημοσίευσε ο Σιανσάλ την 1η Ιανουαρίου “είναι προσπάθεια να μειώσει το τουρκικό κράτος και δημόσια εξύβρισε και πρόσβαλε το τουρκικό έθνος” είναι αρκετό για να συλληφθεί. “Το έχετε αντιληφθεί;”. Την ίδια ερώτηση απευθύνει και προς “τον Ελληνοκύπριο φίλο. Δεν νομίζω, Και εσύ κοιμάσαι. Βλέπεις όνειρα για τη Γενεύη”. Ο Λεβέντ επικρίνει τους Τ/κ ότι δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο και τα τ/κ κόμματα γιατί δεν αντέδρασαν στη “σύλληψη και απέλαση” του Σιανσάλ.

Στην κατάθεση παραπόνου εναντίον του Τούρκου σχεδιαστή, οι οκτώ αφήνουν να εννοηθεί ότι με το βίντεο αυτό που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, ο Σιανσάλ “δαχτυλόδειχνε” την επίθεση και ζητούν “να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες”.

Σε δήλωσή του στη Χαβαντίς, ο “υφυπουργός εσωτερικών”, Γκιουρκάν Καρά ανέφερε ότι το κομμάτι που αφορά το “υπουργείο” του έχει σχέση με την “απέλαση” λόγω διάπραξης αδικήματος. Η “απέλαση” δεν είχε εφαρμοστεί όταν ήταν “υπουργός εσωτερικών” ο Ασίμ Ακάνσοϊ, πρόσθεσε, και τέθηκε τώρα σε εφαρμογή.

Δεν ανακοινώθηκε καμιά απόφαση για την “απέλαση” από το “υπουργείο εσωτερικών” ή την “κυβέρνηση”, σημειώνει η Γενί Ντουζέν, που γράφει ότι η “αστυνομία” με το αιτιολογικό της κατάθεσης παραπόνου προέβη σε πολιτική ενέργεια. Νομικοί κύκλοι, προσθέτει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα, θεωρούν την κίνηση αυτή επικίνδυνη και παράνομη, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην τ/κ κοινωνία.

Η “κυβέρνηση” σιώπησε, “οι ρουφιάνοι μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” και στο θέμα έγινε νύξη σε ανώτατο επίπεδο κατά τη συνάντηση Ερντογάν – Οζγκιουργκιούν, αναφέρει η Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επεισόδιο υπήρξε και εντός του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Σιανσάλ χθες βράδυ όταν δέχθηκε την επίθεση από επιβάτες γιατί “ξεπέρασε τα όρια” και χρειάστηκε η παρέμβαση των “αστυνομικών” που τον συνόδευαν και μικρή καθυστέρηση στην αναχώρηση του αεροσκάφους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στο μήνυμά του μέσω κινητού που μετέδωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σιανσάλ αναφέρεται στις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, το βιασμό ανηλίκων, τη διαφθορά και το ρουσφέτι, επέκρινε τους φανατικούς κύκλους στην Τουρκία και την εξάπλωση ρητορικής μίσους ενάντια στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. “Εσείς ακόμα γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά; Εγώ θα πιω όλο το αλκοόλ που έχω στο ποτήρι, στο σπίτι. Δεν θα σας δώσω ούτε σταγόνα. Όλα τα δολάρια μου θα τα μεταφέρω στην Ελβετία, δεν θα δώσω ούτε ένα κουρούς. Είμαι στην Κύπρο. Η βόρεια Κύπρος, λόγω της πίεσης από την Τουρκία, μπήκε στη νέα χρονιά. Για να μπει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ακόμη μία ώρα. Λίγο μετά θα πάω στη (νότια) Λευκωσία. Θα το γιορτάσω και εκεί. Θα πιω και εκεί, θα πιω ποτό. (..) Εσείς συνεχίστε να γιορτάζετε μέσα σε τόση βρωμιά, ντροπή και αθλιότητα. Πνίξου στο σκατό σου Τουρκία,” γράφει στο μήνυμά του.

Μετά την ανάρτηση του βίντεο από τον Σιανσάλ υπήρξαν επικριτικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα από δημοσιογράφους, ένας εκ των οποίων, ο Σεφά Καραχασάν ανταποκριτής της Μιλλιέτ στα κατεχόμενα, αναγκάστηκε να κατεβάσει το δικό του μετά από την κατακραυγή πολλών Τ/κ. Λίγο μετά ανέβασε το μήνυμα ότι ο Σιανσάλ επρόκειτο να απελαθεί λόγω αδικήματος που αφορά ναρκωτικά.

Το θέμα απασχόλησε την ολομέλεια της “βουλής” σήμερα με τον “αναπληρωτή πρωθυπουργό” Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι έμαθε και αυτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα γεγονότα και θα ρωτούσε στη συνεδρία του “υπουργικού συμβουλίου” που ακολουθεί σήμερα.

Εξηγήσεις ζήτησαν “βουλευτές” του ΡΤΚ και ΚΚΔ από τον “υπουργό εσωτερικών” τον οποίο κάλεσαν στη “βουλή” για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη “νομοθεσία” με βάση την οποία έγινε η απέλαση του Τούρκου σχεδιαστή μόδας.

Ο Σιανσάλ είχε “συλληφθεί” στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 Μαϊου 2015 με ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή του και είχε καταδικαστεί σε ένα μήνα φυλάκισης. Έμενε στην Κερύνεια όπου έχτιζε σπίτι, σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, και συχνά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραφε εναντίον του Τούρκου Προέδρου και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Σιανσάλ βρισκόταν στα κατεχόμενα για την Πρωτοχρονιά.

Έχει έντονη ενεργοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τουίτερ υπογράφει Τερζί γιαμαϊ (terzi yamağı) που σημαίνει “το τσιράκι του ράφτη” και ακολουθείται από 301.000 άτομα ενώ έχει 49.000 τουϊτς. Συχνά αναρτούσε μηνύματα και στα ελληνικά. Γεννήθηκε το 1957 στην Άγκυρα, σπούδασε στην Τουρκία και τη Βρετανία, είναι γνωστός για την υποστήριξή του σε LGBT άτομα, υπέρ της ειρήνης ενώ ήταν παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων σε τουρκικά κανάλια.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Exit mobile version