Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 06/11/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 06/11/2018

Τα διαβήματα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την κυπριακή πρεσβεία για παράπονα Ρώσων πολιτών, η χορήγηση σε ποδοσφαιριστές ενέσιμων σκευασμάτων, τα οποία πιθανόν να συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα ποδοσφαιριστών, οι δαπάνες της Νομικής Υπηρεσίας για εμπειρογνώμονες και αγορά υπηρεσιών, τα ανοικτά θέματα στην εκπαίδευση, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ρωσία κατά Κύπρου για ανύπαρκτο θέμα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι έκπληξη αλλά και ερωτηματικά προκαλεί ενέργεια του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, να προβεί σε διαβήματα και διαμαρτυρία προς την κυπριακή πρεσβεία στη Μόσχα, για δήθεν αυξημένα παράπονα από Ρώσους πολίτες, είτε για απαγόρευση εισόδου τους στην Κύπρο, είτε και για κράτηση τους σε αεροδρόμια μας. Αλλού γράφει ότι την αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον των κατηγορούμενων στην πρώτη ποινική υπόθεση του Συνεργατισμού και την καταχώρηση νέας υπόθεσης εναντίον τους στη βάση νέου κατηγορητηρίου, στο οποίο προστέθηκε ακόμη ένα νομικό πρόσωπο ως κατηγορούμενο στην υπόθεση, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Σε άλλο της θέμα γράφει για αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το ναμάζι (προσευχή).

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Μετά τον προπονητή, πάει ΤΑΕ και η 11αδα», γράφει ότι στο Υπουργείο Υγείας για επιστημονική τεκμηρίωση της όποιας διασύνδεσης πιθανόν να έχουν τα καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο ποδοσφαιριστές της Αλκής Ορόκλινης, Παναγιώτης Λοϊζίδης και Παναγιώτης Φραγκέσκου με τα ενέσιμα σκευάσματα που τους χορηγήθηκαν, θα απευθυνθεί το ΤΑΕ Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι μετά τη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων για τον χαρακτήρα της λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες μέσω συνέντευξης Τύπου για να εξηγήσει το σκεπτικό της αποκέντρωσης εξουσιών, επιμένοντας πως ουδέποτε συζήτησε εναλλακτικές για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Νομική Υπηρεσία το θεσμικό πλαίσιο για την υπό ίδρυση κρατική εταιρεία αεροναυτιλίας, κατήγγειλαν χθες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με μια μακροσκελή ανακοίνωση, καθιστώντας την υπεύθυνη για την τεράστια κωλυσιεργία στην προώθηση του θέματος.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ο κούκος αηδόνι οι έρευνες», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 30 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει μέχρι το τέλος του έτους η Νομική Υπηρεσία σε εμπειρογνώμονες και αγορά υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση των τραπεζών και την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι αρνήθηκε τελικά τις κατηγορίες για το διπλό φονικό στον Στρόβολο ο Λοϊζος Τζιωνής, αν και τις παραδέχθηκε αρχικά. Αλλού γράφει ότι τη συνδρομή των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ζήτησαν οι ανακριτές της Αστυνομίας, που διερευνούν τις καταγγελίες ποδοσφαιριστών για νε εξεταστεί κατά πόσο το πρόβλημα καρδιάς που παρουσίασαν, οφείλεται σε ουσίες που τους χορηγούνταν.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεν προχωρά ο διάλογος ουσίας στην Παιδεία» και γράφει ότι τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης παραμένουν ανέγγιχτα, ενώ ανοιχτά παραμένουν 57 εργασιακά θέματα στη ΜΕΠΕΥ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο για τον Ακάμα χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» αυτό που αποφάσισε το Υπουργικό και προωθείται για υλοποίηση και γράφει ότι έντονες είναι οι αντιδράσεις οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και απλών πολιτών για τη μετατροπή του Ακάμα σε “θεματικό πάρκο τουριστικής εκμετάλλευσης”. Αλλού γράφει ότι αρχίζει η σύνταξη του πορίσματος για τον Συνεργατισμό και ότι στο αρχείο της Ερευνητικής βρίσκονται 55 χιλ. έγγραφα, ενώ σήμερα καταθέτει ο Νικόλας Χατζηγιάννης.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Θυμωμένη η Ρωσία για κράτηση στο αεροδρόμιο» αναφέρεται στην κράτηση και απέλαση Ρωσίδας που έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και δήλωσε ότι θα έκανε διακοπές στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις μαθητικές εκδρομές στην Κακοπετριά και στα όσα λέχθηκαν για κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών. Επίσης, η εφημερίδα, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία γράφει για την τουριστική έκθεση του Λονδίνου στην οποία συμμετέχει η Κύπρος με επικεφαλής τον Υπουργό Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)