Έντονες οι αντιδράσεις στη Βρετανία κατά του διατάγματος Τραμπ

Έντονες οι αντιδράσεις στη Βρετανία κατά του διατάγματος Τραμπ

Ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι που τυγχάνει να έχουν και δεύτερη υπηκοότητα κάποιας εκ των επτά μουσουλμανικών χωρών που καλύπτει το απαγορευτικό διάταγμα Τραμπ θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ, εξέδωσε το Foreign Office.
 
Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν επικοινωνίας που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με τον επικεφαλής του επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου Στίβεν Μπάνον και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβολο του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Το Foreign Office σημειώνει πάντως ότι αυτοί οι Βρετανοί διπλής υπηκοότητας, που υπολογίζονται σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες, είναι πιθανό να υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας αν αφίκνυνται στις ΗΠΑ απευθείας από μία από τις επτά χώρες.
 
Την ίδια ώρα το διαδικτυακό αίτημα να μην επιτραπεί στον Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία ως προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ πλησιάζει το 1 εκατομμύριο υπογραφές σε διάστημα περίπου 36 ωρών. Την προγραμματιζόμενη επίσκεψη, πιθανώς το καλοκαίρι, ανακοίνωσε η κα Μέι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη.
 
Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε στο BBC ότι «η Αμερική είναι σύμμαχος τεράστιας σημασίας για τη Βρετανία και επομένως πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα». Πάντως την αναβολή της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν στηρίξει ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
Παράλληλα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του διατάγματος Τραμπ θα πραγματοποιηθούν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε τουλάχιστον εννέα μεγάλες βρετανικές πόλεις. Στο Λονδίνο οι διοργανωτές σκοπεύουν να συγκεντρωθούν έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλους διεθνείς ηγέτες καθυστέρησε να καταδικάσει το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)