Επίσημη πρώτη σήμερα των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη

Επίσημη πρώτη σήμερα των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Γενεύη

Αρχίζουν σήμερα επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά: 1. Περιουσιακό 2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις 3. Οικονομία/ΕΕ 4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή 5. Εδαφικό 6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 0900-1300 τοπική ώρα και 1800-2030 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 1730 μέχρι τις 2000.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Εξάλλου, η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 1030 τοπική ώρα με συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη αυτή καθαυτή θα ξεκινήσει η ώρα 11.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, όπως έγινε γνωστό από τα Ηνωμένα Εθνη, στις 8.45 τοπική ώρα τα ΜΜΕ θα μπορούν να λάβουν πλάνα και φωτογραφίες από τις αφίξεις των δυο ηγετών, τους οποίους θα υποδεχθούν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ και ο κ. Ειντε.

Εξάλλου, απόψε οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει η ελβετική κυβέρνηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του στις 2030.

Στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο κ. Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, ούτε οι δυο ηγέτες είχαν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Ειντε.

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. `Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)