Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/08/2018

Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/08/2018

Το Κυπριακό και πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις των ΗΕ μετά την περιοδεία Λουτ, η έναρξη του διαλόγου στην εκπαίδευση, οι εθελούσιες αποχωρήσεις στο Συνεργατισμό, η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Αττικής και οι διώξεις Λεβέντ και Οσμάν είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο το κύριό της θέμα «Ο χρόνος πιέζει» γράφει ότι πληθαίνουν τα μηνύματα για τους κινδύνους μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό και ότι ο ΓΓ των ΗΕ τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης των επαφών της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει τις επόμενες μέρες νέα διαπραγμάτευση με τις εταιρείες Noble, Shell και Delek για το διαμοιρασμό των κερδών από το κοίτασμα Αφροδίτη. Η «Α» σε άλλο της ρεπορτάζ αναφέρεται στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πληγέντες των πυρκαγιών στην Αττική με φωτογραφία από την συναυλία στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.

«Ο υπουργός θέλει 100 καθηγητές λιγότερους» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι σήμερα ξεκινά ο διάλογος του Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και ότι προγραμματίζονται εξοικονομήσεις για να βγει η στελέχωση. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα τριών πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των Ε/κ τάσσεται υπέρ των διώξεων για τα εγκλήματα της περιόδου 1963-74. Επίσης αναφορά γίνεται στην μετακόμιση του Δήμου Λευκωσίας στο νέο μέγαρο, στην καρδιά της παλιάς πόλης με πρώτο να μεταφέρεται το τμήμα πληροφορικής.

«Σουλτάνος και στα κατεχόμενα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που γράφει ότι ο Ερντογάν διώκει τους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν και ότι υπάρχουν φωνές αντίδρασης στα κατεχόμενα όχι όμως από την ηγεσία των Τ/κ. Αλλού αναφέρει ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η συντήρηση δύο ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και ότι τρίτο ελικόπτερο είναι καθηλωμένο από το 2015 λόγω ανταλλακτικών. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη σε άλλο θέμα ότι άρχισαν οι διορισμοί δικηγόρων ως ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση παραπόνων κατά Αστυνομικών.

Κάτω από τον τίτλο «Στο δρόμο ενοικιαστές ακινήτων της ΣΚΤ» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριό της θέμα ότι ήδη ενοικιαστές διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες του πρώην Συνεργατικού ταμιευτηρίου Λεμεσού άρχισαν να παίρνουν προειδοποιητικές επιστολές και απειλούνται με μέτρα και έξωση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση για τους πυρόπληκτους της Αθήνας και γράφει ότι έγιναν όλοι μια γροθιά. Αλλού η «Χ» αναφέρει ότι κωφεύει ο Πρόεδρος για το μουσείο Χαμπή που απειλείται με κλείσιμο.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Συγκέντρωση χιλιάδων για αλληλεγγύη στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην εκδήλωση χθες στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας προς στήριξη των πληγέντων στην Αττική. Αλλού γράφει ότι ανοίγει στη Λάρνακα η πρώτη υπεραγορά Spar σε συνεργασία με την ERMES. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στην έναρξη του διαλόγου σήμερα Υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Από 2 έως 10 ευρώ η είσοδος στον Ακάμα» γράφει στο κύριό της θέμα ότι τον Σεπτέμβριο μάλλον κατατίθεται στο Υπουργικό το εθνικό σχέδιο για τον Ακάμα και ότι προνοείται τέλος εισόδου για το πάρκο 2 ευρώ για πεζούς και ποδηλάτες, 5 για οδηγούς οχημάτων ή βάρκας και μεγαλύτερο τέλος για τετράτροχες μοτοσυκλέτες. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τις αλλαγές που προγραμματίζονται στο σχέδιο Εστία για αποτελεσματική εφαρμογή του. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στον καύσωνα που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.