Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 03/01/2019

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 03/01/2019

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας και της διαδικασίας αυτονόμησης των νοσοκομείων, η ανάληψη καθηκόντων από χθες του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού στην Κύπρο και η κόντρα Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Γενικού Ελεγκτή, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Νέα αρχή σε τουρισμό υπόσχεται ο Περδίος» γράφει ότι παρουσία των ηγεσιών του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ και του ACTA πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό η τελετή διαβεβαίωσης του Σάββα Περδίου με τους τρεις συνδέσμους να δηλώνουν έτσι τη στήριξή τους στο πρόσωπο του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού στην ιστορία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι δεν ανέμενε μεγάλο αριθμό από το μόνιμο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας να επιλέξει τα συμβόλαια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δήλωσε χθες ο Υπουργός Κ. Ιωάννου μετά που η ΠΑΣΥΚΙ ανακοίνωσε ότι απορρίπτει ως γενικόλογο και απογοητευτικό το συμβόλαιο που προσφέρθηκε. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Π» γράφει ότι με εμφανείς τις ευλογίες της Άγκυρας ο «υπέξ» των κατεχομένων Κουντρέτ Όζερσαϊ ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις «εκλογές» του 2020.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κίτρινος συναγερμός στο ΓεΣΥ» γράφει ότι με το αριστερό αντί με το δεξί άρχισε η αυτονόμηση των νοσοκομείων, αφού την έναρξη της μεταρρύθμισης στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας επισκιάζουν οι έντονες διαφωνίες των συντεχνιών στα συμβόλαια, που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών  Υγείας έχει προτείνει καλώντας όλους τους επαγγελματίες Υγείας του δημοσίου να παραιτηθούν από τη δημόσια υπηρεσία και να υπογράψουν προσωπικές συμβάσεις με τον Οργανισμό. Αλλού, ο «Φ» γράφει ότι όσοι πολίτες έλαβαν υπόψη την πρόγνωση που έφερε την Κύπρο να διανύει άλλον ένα άνυδρο χειμώνα και δεν προμηθεύτηκαν ομπρέλες, προφανώς έγιναν μούσκεμα αφού έβρεχε με το τουλούμι όλο τον Δεκέμβρη και συνεχίζει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Κρατικό Αρχείο ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες, θα παραδοθεί σύντομα ο ογκωδέστατος φάκελος της Αστυνομίας για την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος», στον οποίο καταγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα αίτια πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ.

Η «Χαραυγή», τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Βεντέτα Οδυσσέα – Λοϊζίδου με καρφιά» και γράφει ότι η κ. Λοΐζίδου επανήλθε χθες και ζητεί δίωξη του Γενικού Ελεγκτή για άρνηση παροχής πληροφοριών, ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λέει ότι προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους της Επιτρόπου και πιθανόν να συνιστά και παρέμβαση σε εν εξελίξει διερεύνηση ποινικών αδικημάτων. Αλλού γράφει ότι στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η νέα επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζειν Χολ Λουτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα χιόνια στοιβάζονται στο Τρόοδος και ο χειμώνας έδειξε τα δόντια του με παρατεταμένες βροχές και καταιγίδες, αλλά και χαλάζι σε ορεινές περιοχές, αποτελειώνοντας ό,τι ελάχιστο είχε μείνει όρθιο από προηγούμενες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις, για τις οποίες οι αγρότες αναμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Έγινε το πρώτο βήμα καθ` οδόν προς το ΓεΣΥ» και γράφει ότι η διαδικασία για την διοικητική και χρηματοοικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων άρχισε την Τετάρτη με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να δηλώνει ότι ήταν αναμενόμενο πως ορισμένοι γιατροί του δημοσίου θα επέλεγαν να διατηρήσουν την ιδιότητά του δημόσιου υπαλλήλου αντί να υπογράψουν τα τριετή συμβόλαια που τους προτάθηκαν κάτω από το νέο καθεστώς. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ψάχνουν για τους ίδιους ύποπτους αναφορικά με δύο πρόσφατες ληστείες διανομέων φαγητού στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Υφυπουργός Τουρισμού και προβάλλει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό χθες.

ΣΣ. Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν παραλήφθηκε σήμερα στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ)