Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 03/07/2019

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 03/07/2019

Η πτώση του πυραύλου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία για την βία κατά των γυναικών και για τις γυναικοκτονίες, η παραβίαση του ορίου ταχύτητας από τους Κύπριους οδηγούς, τα αποτελέσματα πρόσβασης στην δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας, οι προσφορές για το νέο κτήριο της Βουλής, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου ομάδων Α΄ Κατηγορίας, το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο και η κατάληξη στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ο Λαβρόφ, η FBME, οι ρωσικές καταθέσεις και το ΜΥΣΤΗΡΙΟ!» γράφει ότι σωρεία ερωτηματικών προκάλεσαν τα ζητήματα που εντελώς στα ξαφνικά έθεσε προχθές ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε σχέση με κεφάλαια που κατέθεσαν Ρώσοι επενδυτές στην FBME για να κτιστεί ναός στην Λεμεσό και τα οποία «χάθηκαν». Αλλού γράφει ότι εκμεταλλεύονται την πτώση του πυραύλου για προβολή της οντότητας του «κράτους». Σε άλλο θέμα γράφει ότι εξασφάλισε θέση στην Φιλοσοφική Σχολή, στα 82 της χρόνια η Δέσποινα Τσικουρή.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ασύστολη παραβίαση του ορίου ταχύτητας» γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κύπριων οδηγών παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ανάλυση των μετρήσεων που γίνονται καθημερινά από τον Κλάδο Κυκλοφοριακών Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Αλλού γράφει ότι ένας στους δύο υποψηφίους που διεκδικούν πρόσβαση στην δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας κατάφερε να αγγίξει το όνειρο του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεκάδες πολίτες μαζεύτηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν για την βία κατά των γυναικών και κυρίως για τις γυναικοκτονίες.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τραγική αυτοψία στα γήπεδα» γράφει ότι όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου ομάδων Α΄ Κατηγορίας, και τα εννιά, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Αρχής Αδειοδότησης ενώ σε έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας της Αστυνομίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα, καταγράφονται πράγματα και θαύματα για την κατάσταση των σταδίων. Αλλού γράφει για την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία με αφορμή τον φόνο της 26χρονης Σοφίας Ζήνωνος καθώς και για την απάθεια των αρχών στην βία κατά των γυναικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «σοκ από τις προσφορές για το νέο κτήριο της Βουλής» και πως «η χαμηλότερη είναι κατά 30 εκ. ευρώ πιο ψηλή από την εκτιμημένη αξία και ανέρχεται στα 111,5 εκ. ευρώ».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ανάμιξη ΗΠΑ στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας» γράφει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι αγκιστρωμένη στο δόγμα μετατροπής της Κύπρου σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Επέλεξε στρατόπεδο – αυτό του Τραμπ και του Νετανιάχου – πλήττοντας τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο, η Ρωσία θα συνυπολογίσει τις επιπτώσεις του και θα καθορίσει ανάλογα την εξωτερική της πολιτική. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία για την βία κατά των γυναικών και για τις γυναικοκτονίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύξηση θα πάρουν από τον Αύγουστο οι λήπτες του επιδόματος στέγης, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Η Κύπρος δεν είναι σε ζώνη πολέμου» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη ότι ο πύραυλος που έπεσε στον Πενταδάκτυλο την Δευτέρα είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αλλού γράφει για την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία για την βία κατά των γυναικών και για τις γυναικοκτονίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος έχει κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών εταιρειών που ασχολούνται με την γεώτρηση φυσικού αερίου από την Τουρκία στα δυτικά της νήσου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Δύο γυναίκες και δύο άντρες στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ» γράφει ότι έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Για την προεδρία της Κομισιόν, οι 28 αποφάσισαν να προτείνουν την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο Πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για Πρόεδρο της ΕΚΤ την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Τζοσέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας. Αλλού γράφει ότι την καλύτερη περίοδο του διανύει το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου, η απόδοση του οποίου έσπασε χθες το φράγμα του 0,60% και έφθασε στο 0,58%. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σχέδια για τρεις πύργους στο Καρνάγιο της Λεμεσού.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΘΚΕ)