Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 04/03/2019

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 04/03/2019

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα Δευτέρα, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να αναφέρονται στα κατεχόμενα και τον τερματισμό των εμβασμάτων από την Τουρκία εδώ και ένα χρόνο, στο Κυπριακό και τα βήματα της Λουτ, στην  Κεντρική Τράπεζα, καθώς και στην προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου υπέρ εκτοπισθέντων. Άλλα θέματα είναι το χρυσό του Μίλαν Τραίκοβιτς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το Brexit και η αποχώρηση Χούρικαν από την Τράπεζα Κύπρου.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Τους έκοψε τις λίρες” γράφει ότι σε μια προσπάθεια να στραγγαλίσει οικονομικά τους Τουρκοκύπριους ώστε να τους ελέγξει πλήρως, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κλείσει εδώ και ένα και πλέον χρόνο τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των κατεχομένων, τα οποία, όπως είναι γνωστό, οικονομικά εξαρτώνται από την Τουρκία. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται σε ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων στην Κύπρο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη και πιο ακριβή ζωή λόγω άτακτου Brexit. Γράφει ακόμη ότι 55 ανήλικοι τα έπιναν σε παράνομο υποστατικό και ότι βρέθηκαν και ναρκωτικά.

Η εφημερίδα “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Στις καλένδες στέλνει την απώλεια χρήσης”, γράφει για υπαναχώρηση Αναστασιάδη από την προεκλογική εξαγγελία του υπέρ εκτοπισθέντων και ότι είναι απρόθυμος να αξιοποιήσει το αρχείο κατεχόμενων περιουσιών και βοηθειών. Σε άλλο του θέμα, ο “Π” γράφει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους νοσηλευτές και ότι απέχουν από τον διάλογο που αφορά το οργανόγραμμα των νοσοκομείων. Επίσης, προβάλλει φωτογραφία από το καρναβάλι στην Αγλαντζιά.

Με τίτλο “Συμπληρώνει τα κενά η Λουτ”, ο “Φιλελεύθερος” γράφει ότι στη βάση ενός ολοκληρωμένου εγγράφου, το οποίο θα έχει άτυπο χαρακτήρα, θα διεξαχθεί η συζήτηση για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς και ότι η Τζειν Χολ Λουτ βρίσκεται στο στάδιο της συμπλήρωσης των κενών που επισημάνθηκαν, κυρίως από την ε/κ πλευρά, όταν το πρωτοπαρουσίασε στους δύο ηγέτες κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι πριν την λήξη του συμβολαίου του αποχωρεί από την Τράπεζα Κύπρου ο Τζον Χούρικαν. Προβάλλει επίσης φωτογραφία από το χθεσινό καρναβάλι στην Αγλαντζιά και γράφει ότι αναβλήθηκε το παιδικό καρναβάλι στη Λεμεσό λόγω καιρού.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Θέλουν διοικητή εντολοδόχο του Προεδρικού”, γράφει ότι Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπάκουο στις βουλές και τις επιθυμίες του Προεδρικού, ψάχνει η κυβέρνηση και ότι μέσα Απριλίου λήγει η θητεία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Αλλού, προβάλλει μια φωτογραφία από τον Γιάννη Μπεχράκη, έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για το χρυσό στη Γλασκώβη του Μίλαν Τραίκοβιτς όπου ο πρωταθλητής μας έκοψε πρώτος το νήμα στα 60 μέτρα μετ`  εμποδίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)