Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 06/12/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 06/12/2018

Οι προειδοποιήσεις που διατύπωσε χθες η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα αναφορικά με την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται από τον κυπριακό Τύπο της Πέμπτης. Προβάλλεται επίσης στα πρωτοσέλιδα η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στη Βρετανία, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί ετοιμότητας Τσαβούσογλου να συζητήσει κατάργηση εγγυήσεων, η σημερινή συνάντηση για το ΓΕΣΥ, οι επιπτώσεις από τις βροχές στην Κύπρο και η επίσκεψη στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου του δούκα και της δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ρωσικές απειλές» γράφει ότι οι Ρώσοι βλέπουν αμερικανική στρατιωτική συγκέντρωση στην Κύπρος και μας προειδοποιούν με μέτρα, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ και χαμηλών τόνων αντίδραση από την κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αναστάτωση από την απώλεια, λόγω αμέλειας, του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γγ του ΑΚΕΛ υποστηρίζει τώρα ότι ο Τσαβούσογλου του είπε ότι θα συζητούσαν υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψυχροπολεμική απειλή εκτόξευσε το Κρεμλίνο», γράφει ότι ωμό εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε χθες η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή δήθεν πληροφορίες του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άσπρος καπνός αναμένεται να βγει από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αλλού γράφει ότι πειθαρχική έρευνα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου μετά την απώλεια της εμπορικής ονομασίας Halloumi.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψυχρός πόλεμος στη ράχη μας», γράφει ότι η Μόσχα κουνά το δάκτυλο στη Λευκωσία για την αναβάθμιση σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κάτοικοι Αγλαντζιάς και επιχειρηματίες μετρούν ακόμη ζημιές μετά τις καταστροφές των τελευταίων πλημμυρών, τη στιγμή που καμιά υπηρεσία δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Αλλού γράφει ότι με τροποποιητικό νομοσχέδιο ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων και ενδυναμώνονται οι εξουσίες  των δικαστηρίων για να επιβάλλουν πιο αυστηρούς όρους στους παιδεραστές.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμπλέκουν την Κύπρο σε πεδίο συγκρούσεων» γράφει ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο προειδοποίησε χθες η Μόσχα τη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ενδεχόμενο κακοτεχνιών και αμέλειας αφέθηκε ορθάνοικτο από το γεγονός ότι καινούριος δρόμος στην περιοχή Πρωταρά καταστράφηκε από τις βροχές. Αλλού γράφει ότι σε κυκεώνα ξένων, αλλά και ντόπιων συμφερόντων βρίσκεται το χαλλούμι, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθούν όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η αγγλογλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ρωσία απειλεί την Κύπρο για τις ΗΠΑ» γράφει ότι η Μόσχα ανέφερε ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική συγκέντρωση στην Κύπρο και προειδοποιεί με επικίνδυνες επιπτώσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού και το Υπουργείο Εμπορίου διέταξε έρευνα για τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους ένα τμήμα του καθυστέρησε την νομική υπεράσπιση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΘΚΕ)