Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 08/01/2019

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 08/01/2019

Η νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας «ΓεΣΥ» με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το νομοσχέδιο που προνοεί τη διατήρηση 15 Δήμων παγκύπρια αντί για 30 και η εκ νέου συζήτηση για το σχέδιο «Εστία» στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέες ιδέες στο τραπέζι», αναφέρεται στη νέα σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό για το ΓΕΣΥ με τη συμμετοχή του ΠΙΣ και του ΟΑΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιο κοντά είναι η εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και ότι σε προχωρημένο στάδιο είναι η ετοιμασία ενός λεπτομερούς συμφωνητικού μεταξύ κράτους και τραπεζών. Αλλού γράφει ότι «μποϋκοτάρει» την κάρτα εισόδου η ΠΟΕΔ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «4 δήμοι στη Λευκωσία, 3 Λεμεσό, 2 Λάρνακα» γράφει ότι νομοσχέδιο προβλέπει διατήρηση 15 δήμων από τους 30. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κι άλλα λεφτά θέλει ο ΠΙΣ, αφού στο οικονομικό επικεντρώθηκε η σύσκεψη με τον Πρόεδρο. Αλλού γράφει ότι κυριότερη αιτία θανάτων σε τροχαία μέσα στο 2018 ήταν το αλκοόλ που ευθύνεται για το 26,5% των απωλειών ζωής.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα βαθιά σήμερα για το ΓεΣΥ», γράφει ότι ο ΟΑΥ πάει σήμερα εσπευσμένα στο Προεδρικό, ενώ η Κυβέρνηση, συζητά με τους γιατρούς το θέμα της υπερ-επισκεψιμότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για τα καλά χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού αφού στρώνει χιόνι μέχρι και τα ημιορεινά. Αλλού γράφει ότι οι αεροπορικές εταιρείες Aegean και Blue Air είπαν όχι σε δρομολόγια Πάφος – Αθήνα, ύστερα από εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία ενός τέτοιου δρομολογίου δεν είναι ικανοποιητική.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Για τις τράπεζες και όχι τους πολίτες το Εστία» γράφει ότι ενώ εντείνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες ότι με το Σχέδιο Εστία οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτοι δανειολήπτες εξακολουθούν να μένουν αιωρούμενοι και απροστάτευτοι, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει αποδέσμευση του κονδυλίου στη Βουλή. Αλλού αναφέρεται σε νέο ραντεβού σήμερα για ΓεΣΥ στο Προεδρικό με την παρουσία και του ΟΑΥ. Σε άλλο θέμα γράφει για νέα αναταραχή στον τομέα της εκπαίδευσης, με αφορμή την τακτική του Υπουργείου Παιδείας να αποφασίζει και μετά να ζητά απόψεις.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΦ)