Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 08/08/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 08/08/2018

Η κατάσταση στην παιδεία και οι συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις καθώς και οι ακροάσεις ενώπιον της επιτροπής για τον Συνεργατισμό είναι τα δύο βασικά θέματα τα οποία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι οι συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών, ο καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη, τα ενεργειακά και οι ζυμώσεις για την συμπερίληψη του Σενέρ Λεβέντ σε ψηφοδέλτιο κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Τακτική…γάτας-ποντικιού» γράφει στο  κύριό της θέμα ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιμένουν στις προτάσεις τους και ρίχνουν την μπάλα στον Υπουργό για απόφαση. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην επιτροπή για τον Συνεργατισμό και ότι χθες κατατέθηκε ότι τακτοποιήθηκε το δάνειο πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Η «Α» γράφει ακόμη ότι ο καύσωνας και οι πυρκαγιές δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην Ευρώπη.

«Από το 2014 ζητούσε μέτρα η Φρανκφούρτη» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει ότι από νωρίς ήταν σε κλοιό πιέσεων ο Συνεργατισμός για τα κόκκινα δάνεια και ότι χθες στην επιτροπή υπό τον Γιώργο Αρέστη αφέθηκαν αιχμές για ρύθμιση δανείου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Π» αναφέρει ότι σήμερα κρίνονται πολλά για το θέμα της παιδείας και ότι ο Υπουργός θα απαντήσει στις προτάσεις των εκπαιδευτικών. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλεται το ‘φλερτ’ κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με τον Σενέρ Λεβέντ για τις ευρωεκλογές.

Κάτω από τον τίτλο «Ζητούν αναβολή αποφάσεων»  ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιμένουν σε παραπομπή των συζητήσεων στην ΜΕΠΕΥ και ότι σήμερα αναμένεται η γραπτή απάντηση του Υπουργού Παιδείας στις προτάσεις των συντεχνιών. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι ξανά στο εδώλιο αναμένεται να βρεθεί η Χαρίκλεια Ορφανίδη, σύζυγος του επιχειρηματία Χρίστου Ορφανίδη, για υπόθεση ακάλυπτων επιταγών αφού κρίθηκε από το Ανώτατο λανθασμένη η πρωτόδικη απόφαση. Επίσης προβάλλεται σε άλλο ρεπορτάζ η αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε “ΤΔΒΚ“.

Με τίτλο «Κρίσιμη ημέρα διαλόγου στην εκπαίδευση» η «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις εξελίξεις στην παιδεία και τις απαντήσεις που αναμένονται από τον Υπουργό Παιδείας και τις αποφάσεις των συντεχνιών για κύκλο επαφών με τα κόμματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως έρχεται η σειρά της  CYTA για μερική ιδιωτικοποίηση και κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια. Η «Χ» σε άλλο θέμα προβάλλει την τοποθέτηση της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ για τα `χρυσά διαβατήρια` που προσφέρονται από κράτη μέλη.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Η συμφωνία στο Συνεργατισμό για τα ΜΕΔ επήλθε με το πιστόλι στον κρόταφο» και αναφέρεται στα όσα ακούστηκαν χθες στην επιτροπή για το Συνεργατισμό  για την συμφωνία με την Αλταμίρα για τα κόκκινα δάνεια. Αλλού αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε την κατάργηση αργιών στα σχολεία. Επίσης προβάλλεται η συνεχιζόμενη δίκη Μάναφορτ στις ΗΠΑ και οι  ισχυρισμοί για την εμπλοκή της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Πανάκριβο το κλείσιμο λογαριασμών ξένων» γράφει στο κύριό του θέμα ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ οι τράπεζες μας χάνουν 10 εκ ετησίως από τα κέρδη τους και κύκλο εργασιών 3-3,5 δις.  Αλλού αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν και πάλι προεδρική παρέμβαση. Επίσης αναφορά γίνεται στην δήλωση Κλάους Ρέγκλινγκ για την ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ