Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 09/10/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 09/10/2018

Οι προτάσεις για λύση χαλαρής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και η ανεπίσημη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι αναφορές των εφημερίδων γίνονται με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και τώρα, αποκεντρωμένη ομοσπονδία», γράφει ότι για νέες ιδέες που επεξεργάζεται για το Κυπριακό, που αφορούν κυρίως τον περιορισμό των εξουσιών που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση σε ένα μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος, ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και όλων σχεδόν των πολιτειακών αξιωματούχων τελέστηκε χθες η κηδεία του Φώτου Φωτιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ρωσοκύπριου εκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγτον έχουν παγώσει, ενώ αναμένεται να παγώσουν και περιουσιακά του στοιχεία στην Ευρώπη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ξεκίνησε η συζήτηση για αλλαγή της βάσης», γράφει στο κύριο του θέμα ότι χαλαρότερη ομοσπονδία, με μείωση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης είναι διατεθειμένος να συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως ενημέρωσε χθες του πολιτικούς αρχηγούς, αναφερόμενος στην ανεπίσημη συνάντηση που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλού γράφει ότι κάτω από το μνημείο των Τούρκων για την εισβολή στην τοποθεσία «Πικρό νερό» στον Άγιο Γεώργιο της κατεχόμενης Κερύνειας, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος ομαδικός τάφος Ε/κ πεσόντων στον πρώτο γύρο της τουρκικής εισβολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα βήμα πριν τη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων βρίσκεται η Κύπρος.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Στα όρια χαλαρής ομοσπονδίας», γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται να μπαίνει η πολιτική ηγεσία αναζητώντας τρόπους να επαναφέρουν το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων πάνω σε μια διαφορετική ατζέντα απ’ ό,τι τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αλλού γράφει ότι ο έλεγχος των παιδότοπων είναι υποτυπώδης και ότι πλανώνται όσοι νομίζουν ότι τα παιδιά τους στους παιδότοπους και τις παιδικές χαρές είναι ασφαλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τροποποίηση του νόμου που δίνει το δικαίωμα ακόμη και σε εκατομμυριούχους να διεκδικούν δημόσια βοηθήματα προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε στον «Φ», η αρμόδια Υπουργός.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Εκτροχιάζει τη βάση λύσης του Κυπριακού» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έριξε στο τραπέζι «χαλαρή ομοσπονδία», εκτροχιάζοντας τη μέχρι τώρα βάση λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Στροβόλου σε εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου. Αλλού γράφει ότι μαζικές εκποιήσεις και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά €3 δις το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχή Τραπεζών τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεγαλώνει η διαφωνία για τις διαπραγματεύσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβόσογλου στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή, την ώρα που αναφορές σημειώνουν ότι προτάσεις για «χαλαρή ομοσπονδία» βρίσκονται στο τραπέζι ως μια μορφή επίλυσης της διαίρεσης του νησιού. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Google θα τερματίσει το καταναλωτικό σκέλος του Google+, μετά τη ανακοίνωση ότι τα δεδομένα μέχρι και 500.000 χρηστών μπορεί να έχουν εκτεθεί σε άλλες εταιρείες μέσω ενός ιού που βρισκόταν για πέραν των δύο χρόνων στα συστήματα της εταιρείας. Αλλού αναφέρεται στον Μπρετ Κάβανο, ο διορισμός του οποίου ως μέλος του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΚΔ)