Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 10/08/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 10/08/2018

Οι εξελίξεις στην Παιδεία με τη διακοπή του διαλόγου μεταξύ εκπαιδευτικών οργανώσεων και Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, ο νόμος στη βάση του οποίου αποφυλακίστηκε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, οι προσπάθειες κομμάτων για τις Ευρωεκλογές και η επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

«Προτεραιότητά σας η τσέπη σας!» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι νέες φωτιές άναψε με χθεσινές δηλώσεις του εναντίον των εκπαιδευτικών ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν νέα όξυνση στην ήδη τεταμένη κατάσταση στον χώρο της παιδείας.  Αλλού γράφει ότι η Άγκυρα κόβει στη νέα σχολική χρονιά την οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος και ότι χρησιμοποιεί τα λεφτά ως όπλο για να γονατίσει τους Τουρκοκύπριους. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι δύο πρώτες γεωτρήσεις  από τον «Πορθητή» δεν θα είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα γίνουν κοντά στα παράλια της Αττάλειας και της Μερσίνας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ανέσυραν το όπλο της επ’ αόριστον απεργίας» γράφει ότι βαθαίνει η κρίση στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις- αρχής γενομένης με τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στις 28 Αυγούστου- να βρίσκονται προ των πυλών. Αλλού γράφει για Χριστουγεννιάτικο πογκρόμ στο Αρεδιού, όπου σκότωσαν πέντε Τ/κ και τον Γενάρη τους έκλεψαν, αναφερόμενος σε πρόσωπα που συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο έγκλημα. Σε άλλο θέμα ο «Π» δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΣΠΦ για τις πρόνοιες της νομοθεσίες σχετικά με τα δικαιώματα ανήλικων ασθενών.

«Έτσι αποφυλάκισαν τον Ρίκκο» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι δικαίωμα στους φυλακισμένους να αιτούνται αποφυλάκιση προτού καν εκτίσουν το ήμισυ της ποινής τους έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα τον περασμένο Μάιο και μετά από εισήγηση της Επιτροπής Νομικών, όπου είχαν ομοφωνία όλα τα κόμματα και ότι με την τροποποίηση που έγινε, την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, επωφελήθηκε αμέσως «ως να ήταν η τροποποίηση κομμένη και ραμμένη για τον ίδιο» ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι στον αέρα βρίσκεται ξανά η νέα σχολική χρονιά μετά την οριστική διακοπή του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας που έθεσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε διορισμό εμπορικού συμβούλου της Δημοκρατίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αφήνει κλειστά τα σχολεία… η κυβέρνηση!» ότι η κρίση κλιμακώνεται και λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και αυτό λόγω των ετσιθελικών και μονομερών χειρισμών της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν τα έργα συντήρησης στην Παναγία της Άσσιας και στον Άγιο Αρτέμωνα στην Αφάνεια σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι επίκειται και η προκήρυξη για υποβολή προσφορών για τη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών αποκατάστασης στο Μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα, στην Καρπασία. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για μεγάλες λίστες αναμονής στα εξεταστικά κέντρα οδηγών και ότι οι μαθητευόμενοι οδηγοί περιμένουν σειρά για εξέταση μέχρι και πέντε μήνες.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι» γράφει ότι την ώρα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε παρατεταμένη απεργία το Σεπτέμβριο μετά που ο Υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να ενδώσει στα αιτήματά τους, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση ασκώντας κριτική για την αίσθηση ανωτερότητας που έχουν. Αλλού γράφει ότι κριτική ασκήθηκε από τον Ιμπραχίμ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης, στην απόφαση της Τουρκίας να μποϊκοτάρει το διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision γιατί περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τρανσεξουάλ καλλιτέχνες όπως η Αυστριακή Κοντσίτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να έχει λόγο στο κατά πόσο θα γίνεται αλλαγή σε θερινή ώρα.

«ΕΛΑΜοποίηση των ‘ενδιάμεσων’» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» και γράφει για αδυσώπητο πόλεμο ΕΛΑΜ – ΕΔΕΚ για την 6η έδρα στην Ευρωβουλή και για δυσφορία σε παραδοσιακούς, δημοκρατικούς οπαδούς της ΕΔΕΚ και φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα. Αλλού γράφει ότι ροκανίζει το χρόνο ο Χαμπιαούρης και ότι Πρόεδρος και Υπουργός Παιδείας βρίσκονται σε διακοπές, αδιαφορώντας αν θ’ ανοίξουν το Σεπτέμβρη τα σχολεία. Σε άλλο θέμα προβάλει αφιέρωμα στις εσωτερικές της σελίδες για το δεύτερο γύρο της εισβολής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αύγουστος Μήνας, Μήνας και Φωτιά, Φωτιά και Θάνατος» για την 15η Αυγούστου 1974 και «την προδοσία της Αμμοχώστου». Αλλού αναφέρεται στους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964. Προβάλλει επίσης τα γεγονότα της Δερύνειας το 1996 με τις δολοφονίες Ισαάκ Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)