Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15/10/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15/10/2018

Η συνέχιση των συζητήσεων περί χαλαρής ομοσπονδίας, το ενδεχόμενο διερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο και οι επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλεται επίσης πρωτοσέλιδα ο εντοπισμός αρνιών που παρουσιάζονταν ως κυπριακά με πλαστές σφραγίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Έρχονται για διερεύνηση», γράφει ότι διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γεφυρώνονται οι διαφορές, αναμένει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κοινή τραγική μοίρα και κατάληξη σε Ελλάδα και Τουρκία είχαν 33 παράνομοι μετανάστες, θύματα των ασυνείδητων μετακινητών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επισκέπτης καθηγητής του London School of Economics Τζέιμς Κερ Λίντσι δήλωσε ότι η καλύτερη λύση που πρέπει επιδιωχθεί στην Κύπρο είναι μια χαλαρή ομοσπονδία.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «33 παράνομα αρνιά ευρείας κατανάλωσης», γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε έφοδο το περασμένο Σάββατο του ΤΑΕ Αρχηγείου σε φάρμα στο Δάλι εντοπίστηκαν 21 σφάγια-αρνιά με πλαστές σφραγίδες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε συζήτηση εντός του Εθνικού Συμβουλίου εναλλακτικών προτάσεων, αλλά διαμήνυσε την προσήλωσή του σε λύση ομοσπονδίας που απορρίπτει τα δύο κράτη. Αλλού γράφει ότι μέχρι 100 ανήλικους μεταξύ 13 και 18 χρόνων θα μπορεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η δημιουργία του οποίου προγραμματίζεται στο Ζύγι.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Χαλαρή ομοσπονδία» και σημειώνει ότι η Λευκωσία κρατά πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και ενόψει της κατάθεσης από τον Γενικό Γραμματέα της έκθεσής του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αποκλείει να προκύψει κάποια κινητικότητα. Αλλού γράφει ότι οι Μορφίτες διατράνωσαν και χθες την αποφασιστικότητά τους για επιστροφή στην κατεχόμενη γη τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως εμπιστευτικό έγγραφο καταδεικνύει ότι σε όλα τα σενάρια που έγιναν το 2012 για ανάγκες κεφαλαίων κάποια Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα δεν ήταν βιώσιμα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τακτικισμοί και αντιφάσεις στο Κυπριακό», γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλώνεται σε τακτικισμούς και αντιφάσεις στο Κυπριακό, όπως υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και διερωτάται πώς κάποιος να πιστώσει με ειλικρίνεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από τη μια λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες και από την άλλη ότι πρέπει να το παραμερίσουμε και να συζητήσουμε χαλαρή ομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι συνολικά 30 αιτήσεις για πύργους στην ακτογραμμή της Λεμεσού προώθησε ήδη η Πολεοδομική Αρχή στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρση τραπεζικού απορρήτου για διευκόλυνση της πώλησης δανείων προνοεί νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΘΝΕ)