Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 15/11/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 15/11/2018

Τα όσα δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η νέα κάθοδος στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και οι εξελίξεις στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φέρνει οδικό χάρτη», γράφει πως μπορεί όλες οι πληροφορίες να συγκλίνουν ότι η νέα κάθοδος στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όμως μέχρι τότε η κ. Λουτ δεν θα κάθεται αδρανοποιημένη στη Νέα Υόρκη αλλά ετοιμάζει προτάσεις που θα φέρει μαζί της. Αλλού, γράφει ότι μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες κατεβάζει τρυπάνι στο στόχο «Δελφύνη» του τεμαχίου 10 το γεωτρύπανο της ExxonMobil. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως πολλοί θα είναι ευτυχείς με τον καθορισμό της ημερομηνίας αφυπηρέτησης του.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έβαλε στο κάδρο και Κυβέρνηση και Βουλή» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και γράφει ότι η κ. Γιωρκάτζη περιέγραψε κυρίως μια συλλογική πολιτική ευθύνη για την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι για παράλειψη κατάθεσης στοιχείων στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ξεκίνησε ποινική έρευνα εναντίον στελεχών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε ως παραπλανητικά και κακοήθη δημοσιεύματα για τις δαπάνες της Νομικής Υπηρεσίας που αφορούν τις έρευνες για την οικονομία.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Πυρ ομαδόν για το ΓεΣΥ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ετοιμοπόλεμοι παρουσιάζονται όλοι στον χώρο της Υγείας αφού όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της ουσιαστικής προετοιμασίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και το άνοιγμα των καταλόγων του ΟΑΥ για τις εγγραφές γιατρών και δικαιούχων στο Σύστημα τόσο πιο άγριο γίνεται το παρασκήνιο και όλο και πιο έντονες γίνονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. Αλλού, γράφει ότι σταθερά και μεθοδικά ροκάνιζαν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία  και προετοίμαζαν το έδαφος για τη δημιουργία του ψευδοκράτους, σύμφωνα με έγγραφο ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου του 1963 που φέρει την υπογραφή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Φαζίλ Κουτσιούκ και του Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπές επιδομάτων σε Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τα άπλυτα τους στη φόρα για τον Συνεργατισμό», γράφει ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας «έκαψε» τον Υπουργό Οικονομικών για τους διορισμούς που έγιναν στη Συνεργατική και για το προεκλογικό σχέδιο της παραχώρησης του 25% των μετοχών ενώ αποκάλυψε ότι η ΚΤΚ ζήτησε όπως το κράτος στηρίξει τη Συνεργατική με περισσότερα από €175 εκ αλλά η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε. Αλλού, γράφει ότι ούτε το μοναδικής αρχαιολογικής αξίας ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή που βρέθηκε στη Λάρνακα έγινε κατορθωτό να ξεφύγει εδώ και δύο χρόνια από τις διπλές δαγκάνες της γραφειοκρατίας του κρατικού μηχανισμού και της οικονομικής λιτότητας της Κυβέρνησης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει απόψε στο οδόφραγμα του Ορφέα εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους με ομιλητή τον ΓΓ του κόμματος.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Δριμεία επίθεση στην έρευνα για τον Συνεργατισμό» γράφει ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό ότι οι λόγοι κατάρρευσης του Συνεργατισμού ήταν οι ανίκανοι άνθρωποι, τα λάθη της Κυβέρνησης και η απουσία εταιρικής διακυβέρνησης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το προσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στηρίζοντας την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία ωστόσο θα αντιμετωπίσει δύσκολη μάχη στη Βουλή. Αλλού, γράφει ότι ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε πως για λόγους ασφαλείας θα απαγορεύσει το θέμα «La casa de papel» από το καρναβάλι.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΘΚΕ)