Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/12/2018

Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19/12/2018

Οι επαφές Λουτ με τους ηγέτες και πληροφορίες για τους όρους αναφοράς, οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του ΠτΔ για τους γιατρούς και τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, η καταδίκη για την κίνηση του ΕΛΑΜ να μοιράσει ρούχα μόνο σε Ελληνόπουλα σε δημοτικό της Γεροσκήπου και οι νέες πρόνοιες σε νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ήλθε, άκουσε και απήλθε» αναφέρει πως η απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέϊν Χολ Λουτ πραγματοποίησε διήμερες επαφές στη διάρκεια των οποίων δεν κατέθεσε καμία πρόταση και θα επανέλθει αρχές Ιανουαρίου. Αλλού προβάλλει τις αντιδράσεις των γιατρών λόγω αναφορών του Προέδρου Αναστασιάδη για τις φορολογικές δηλώσεις. Επίσης η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν συζητά λύση στη βάση ‘μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα’.

«Το Ανώτατο ζητά εξηγήσεις για Κληρίδη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει πως η Ολομέλεια του Ανωτάτου ασχολήθηκε με ισχυρισμούς του αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα, δικηγόρου Νίκου Κληρίδη,  για διαπλοκή δικαστών με το δικηγορικό γραφείο «Πολυβίου&Χρυσαφίνης» , ότι στάλθηκε επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο  και όπως όλα δείχνουν θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρει πως μπήκε στα βαθιά η Λουτ και τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά. Επίσης προβάλλει τις αντιδράσεις από την κίνηση του ΕΛΑΜ να μοιράσει μπουφάν μόνο σε Ελληνόπουλα σε σχολείο της Γεροσκήπου.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Άκουσε πολλά, έγραψε λίγα» και γράφει πως η απεσταλμένη του ΓΓ επιβάλλει την δική της τακτική για να πετύχει ετοιμασία των όρων αναφοράς και ότι επιστρέφει Ιανουάριο χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι νέες πρόνοιες εισάγονται στα νομοσχέδια για επιβολή ποινών για οδικές παραβάσεις και ότι πλέον οι παραβάτες θα οδηγούνται σε 24 ώρες στο δικαστήριο. Επίσης προβάλλεται η νέα τριμερής αύριο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με Κυπριακό και ενέργεια στην ατζέντα.

Υπό τον τίτλο «Κουρελιάζουν τα όνειρα της νέας γενιάς» η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι 51,000 νέοι είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και 30,000 είναι αντιμέτωποι με σοβαρές υλικές στερήσεις, με βάση στοιχεία της Εurostat. Αλλού αναφέρει ότι με το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητή προτείνονται αλλαγές και ενιαίο σύστημα αξιολόγησης. Επίσης η «Χ» γράφει πως ο ΟΑΥ άρχισε ενημερωτικές συναντήσεις με γιατρούς και παρόχους ΓεΣΥ.

«Δεν είναι όλοι οι γιατροί διεφθαρμένοι» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» που προβάλλει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους γιατρούς με αφορμή αναφορές του ΠτΔ για τις φορολογικές τους δηλώσεις και τις αιχμές για φοροδιαφυγή. Αλλού αναφορά γίνεται στο νέο καζίνο-δορυφόρο στη Λευκωσία. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει τις μειώσεις στα καύσιμα, φιλοξενώντας και φωτογραφία.

Η «Οικονομική Καθημερινή» , που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη, με τίτλο «Ζυμώσεις για τον νέο Κεντρικό Τραπεζίτη» γράφει στο κύριο της θέμα για τα ονόματα που συζητούνται και το προφίλ του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που θα διαδεχθεί την Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη εντός Μαΐου. Επίσης αναφέρει πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τον πρώτο υφυπουργό Τουρισμού και ότι ως τις 28/12 ο Πρόεδρος θα αποφασίσει. Η «Κ» προβάλλει σε άλλο θέμα ότι υπήρξε συμφωνία για κρουαζιέρες από το λιμάνι Λεμεσού από τον κολοσσό ΤUI.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)