Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 20/11/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 20/11/2018

Οι εξαγγελίες από τον ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική και οι προτάσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για επιδότηση ενοικίων από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, οι προσπάθειες διαφόρων κύκλων για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με την ένταξη στο ΓεΣΥ και προσπάθειες προς την πλευρά της Κυβέρνησης για κατάθεση τροποποιήσεων, η κατάθεση Γιωρκάτζιη στην Ερευνητική Επιτροπή, οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για εγγύηση της λύσης από το ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Δένεια και η αλυσίδα η οποία στήθηκε χθες για μεταφορά βιβλίων στη νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει τον κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «’Προσιτή κατοικία’ για ευάλωτες ομάδες» και αναφέρεται στα στεγαστικά σχέδια που εξαγγέλλει ο Υπουργός Εσωτερικών τους επόμενους μήνες και το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίων από το σχέδιο πολιτογραφήσεων. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν τέθηκε εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καλυφθούν οι εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση λύσης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην πραγματοποίηση χθες της εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου για μεταφορά βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη στο νέο κτήριο, στην Πανεπιστημιούπολη.

«Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει ότι οι Πρόεδροι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προσέγγισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για να συναινέσει σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για το ΓεΣΥ και ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Π» γράφει πως οι γεωργοί στη Δένεια θα επιχειρήσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους την ίδια ώρα που ο ΥΠΕΞ κάνει λόγο για προσπάθεια των Τ/κ να αποδυναμώσουν το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού αναφορά γίνεται στις προσπάθειες του ενδιάμεσου χώρου για τις ευρωεκλογές που φαίνεται ότι δεν καρποφορούν.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα με τίτλο «Πάει Προεδρικό πάλι το ΓεΣΥ» αναφέρει ότι κάποια κόμματα έχουν αποταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και ότι ο ΠτΔ υπέδειξε πως έχουν δικαίωμα να πράξουν ό,τι θεωρούν σωστό σε επίπεδο Βουλής. Σε άλλο θέμα με φωτογραφία προβάλλεται η μεταφορά 600 βιβλίων στη νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ανθρώπινη αλυσίδα γνώσης. Ο «Φ» αναφέρεται ακόμη σε αναβολή δίκης 14 φορές σε πέντε μήνες σε υπόθεση καταγγελίας του Δήμου Γερίου για κτίσιμο τοίχου σε δρόμο που οδηγεί σε σχολείο.

«Εγγυήσεις ΝΑΤΟ βάζει στο τραπέζι ο Πρόεδρος» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει πως φαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει αντικατάσταση των τουρκικών εγγυήσεων με εγγυήσεις του ΝΑΤΟ αγνοώντας όπως γράφει, ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού. Αλλού αναφέρεται σε συγκεντρώσεις του ΑΚΕΛ για ενημέρωση του λαού για το Κυπριακό και προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι οριακά κρίσιμες. Η «Χ» προβάλλει ακόμη σε άλλο της θέμα τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών των στεγαστικών σχεδίων της Κυβέρνησης και τις τοποθετήσεις του ΥΠΕΣ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ανακούφιση από αυξήσεις στα ενοίκια μέσω του σχεδίου ‘χρυσή βίζα’’’ και αναφέρεται στη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και την τοποθέτηση του ΥΠΕΣ ότι δεν αποκλείεται επιδότηση ενοικίων μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, εισήγηση που είχε γίνει εντός της επιτροπής από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρει ότι προετοιμάζονται τα καταστήματα για τις εκπτώσεις της Black Friday. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει τις διαμαρτυρίες της Κυβέρνησης για την κατάσταση στη Δένεια.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)