Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 21/12/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 21/12/2018

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στο Ισραήλ, η σύγκρουση Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων – Γενικού Ελεγκτή, ο ρόλος του ΚΟΑΓ και κοινωνικά θέματα είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Usa bless…Τριμερή» γράφει ότι στην παρουσία των ΗΠΑ έγινε η Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας στην Μπερ Σεβά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αιφνιδίασε και δήλωσε ότι ούτε το ΑΚΕΛ ούτε η Ρωσία θα στήριζαν ποτέ λύση με συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε δύο εφέσεις του Χριστόδουλου για την Focus.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Σύγκρουση των θεσμών για τα προσωπικά δεδομένα» γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής κρύφτηκε πίσω από ανύπαρκτη νομοθεσία και προχώρησε σε προσωπική επίθεση εναντίον της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι η τριμερής Σύνοδος χθες κατέληξε στο θεσμικό πλαίσιο πόντισης του αγωγού που θα ενώνει την Αν. Μεσόγειο με την Ευρώπη, αλλά η συμφωνία δεν φέρνει πιο κοντά τον αγωγό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ιστορία ενός άστεγου χωρίς ελπίδα στα χρόνια της ανάπτυξης, όπως γράφει, κι αυτό επειδή αρρώστησε και δεν μπορεί να δουλέψει.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πρώτο βήμα υλοποίησης» γράφει ότι Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ υπέγραψαν για EastMed και οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη στήριξη της τριμερούς και  του αγωγού. Αλλού γράφει για απόφαση – σοκ χθες στο Εφετείο το οποίο απάλλαξε παππού για παρενόχληση εγγονής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα για τον Συνεργατισμό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εμποδίζουν στεγαστικά προγράμματα ΚΟΑΓ» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΟ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει ο Οργανισμός στη στεγαστική κοινωνική πολιτική του κράτους. Αλλού αναφέρεται σε επείγουσα επιστολή εκπαιδευτικών προς Υπ. Παιδείας για θέματα στελέχωσης, ασφάλειας και υγείας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ταφή χθες 15 Τ/κ από το χωριό Μαράθα που δολοφονήθηκαν από Ε/κ της ΕΟΚΑ Β, όπως γράφει, πολλοί από αυτούς μέλη της ίδιας οικογένειας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Ένα βήμα πιο κοντά στην ‘συμμαχία’ του East Med» γράφει ότι στο επίκεντρο της πέμπτης τριμερούς Συνόδου Κορυφής ήταν η ενεργειακή ασφάλεια και ο αγωγός φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ καθώς η Easy Jet ακύρωσε όλες τις πτήσεις την Πέμπτη λόγω πτήσεων drones κοντά στο αεροδρόμιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι πιο κοντά στην τ/κ αριστερά.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ!» αναφέρεται σε αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης με την στήριξη των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο λόγος και οι πράξεις ΕΛΑΜιτών και άλλων εθνικιστών-ακροδεξιών όζουν φασισμό. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί άρθρο της Ανδρούλλας Χριστοφίδου Henriques για την πορνεία, την σωματεμπορία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η εβδομαδιαία «Το ποντίκι» με τίτλο «Χριστούγεννα με τους άστεγους» αναφέρεται στον αγώνα του Κώστα Βήχα για να βοηθήσει δημοσιοποιώντας το πρόβλημα των αστέγων στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 66% των Ρώσων νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση. Αλλού γράφει για 6 εκατομμύρια ευρώ από το καζίνο στο κράτος.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΘΚΕ)