Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 22/11/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου  22/11/2018

Τα ενεργειακά στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας των έξι ανάδοχων εταιρειών των δημοσίων μεταφορών, οι συλλήψεις για τα δάνεια από ΣΠΕ με εικονικές εξασφαλίσεις, το σχέδιο Εστία και η ομολογία του Γεωργιανού, που κρατείται ως ύποπτος για το φόνο στον Οίκο Μαραθάσας, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «ΗΠΑ: We are here» αναφέρει ότι οι Αμερικανοί βροντοφωνάζουν καθημερινά το «ειδικό» και τεράστιο ενδιαφέρον τους για τα ενεργειακά της κυπριακής ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου και στέλνουν σε κάθε τόνο μήνυμα στήριξης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας και των 6 ανάδοχων εταιρειών των δημοσίων μεταφορών. Αλλού αναφέρεται στις τέσσερις συλλήψεις ατόμων, τα οποία έπαιρναν δάνεια από ΣΠΕ με εικονικές εξασφαλίσεις.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Γέφυρα συνεργασίας Νικόλα – Προεδρικού» γράφει ότι τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στα επόμενα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών που θα διοριστούν από το Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά τον Δεκέμβριο συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στη χθεσινή επίσκεψή του στο Προεδρικό. Αλλού αναφέρει ότι οι οργανωμένοι φίλαθλοι κόβουν κάθε επικοινωνία με ΚΟΑ και σωματεία και διεκδικούν κατάργηση του μέτρου της έκδοσης κάρτας φιλάθλου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ομολόγησε τελικά ο Γεωργιανός Γκιόρκι Μπαρατσβίλι, που κρατείται ως ύποπτος για τη δολοφονία της 56χρονης Γιανούλλας Χατζηγιάννη.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Μισές δουλειές με το Εστία» αναφέρει ότι σε γκρίζα ζώνη κινούνται τα πράγματα σε σχέση με το κονδύλι των 33 εκ. για το σχέδιο Εστία, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2019. Αλλού αναφέρει ότι το μέλλον το λεωφορείων κρέμεται από μια κλωστή, με την Υπουργό Μεταφορών να δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τις υπερπληρωμές. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε υπόθεση που κλήθηκε να εξετάσει το Εφετείο για αξίωση επιστροφής μέρους απαλλοτριωθείσας περιουσίας, που αφορούσε νησίδα με ελιές σε αυτοκινητόδρομο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εξανεμίζουν την περιουσία του Συνεργατισμού» αναφέρει ότι εξανεμίζονται περίπου 650 εκ. ευρώ σε ακίνητα, συν άλλες κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες  του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετωπικές συγκρούσεις αναμένονται μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης, αργοπορημένα, να διεκδικήσει από τις εταιρείες μέσω αποκοπών την επιστροφή υπερπληρωμών στα λεωφορεία. Αλλού αναφέρεται στη νέα πρωτοβουλία διαλόγου που αναλαμβάνει ο Υπουργός Υγείας, καλώντας τον ΟΑΥ και τον ΠΙΣ σε εποικοδομητικό διάλογο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Επικεφαλής Ελεγκτικής: Έχουμε εφησυχάσει υπερβολικά» γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιεί για μια εσφαλμένη αίσθηση ευφορίας ότι η κρίση έχει περάσει και ότι η Κύπρος μπορεί να γυρίσει πίσω σε μια κουλτούρα σπατάλης και ασυδοσίας. Αλλού γράφει για φρικτή ανακάλυψη σε πηγάδι και αναφέρεται στο γεγονός ότι εντοπίστηκαν τα λείψανα ενός αγνοουμένου στο κατεχόμενο χωριό Σίντα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για σειρά από διαρρήξεις σε καταστήματα ρούχων πολυτελείας στη Λεμεσό.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΕΛΑ/ΑΓΚ)