Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/07/2019 

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/07/2019 

Η τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία απαντά στην πρόταση Ακιντζί στο θέμα του ΦΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα και η σύγκρουση του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην δίκη για την 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κοινή συνάντηση των «3»» γράφει ότι μετά από μακρά και απόλυτη «σιωπή» αλλά και κάποιου είδους «αποστασιοποίηση» από τις τρέχουσες διεργασίες στο κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε χθες την «επανεμφάνιση» του στέλνοντας μήνυμα ότι προσβλέπει στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι «ο Π. Πολυβίου αποκάλεσε τον Γ. Εισαγγελέα «αίσχος της Δικαιοσύνης» αλλά μετά ανακάλεσε» και πως «νέο επεισόδιο στη «βεντέτα» των δύο προκάλεσε αναστάτωση και διακοπή στη δίκη για την 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι δόθηκε στην δημοσιότητα η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία απαντά στην πρόταση Ακιντζί στο θέμα του ΦΑ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Προσωπικοί καβγάδες με θύμα τη δικαιοσύνη» γράφει ότι για τρίτη φορά σε έναν χρόνο η δικαιοσύνη υποφέρει από την όξυνση στη σχέση του Γενικού Εισαγγελέα με τον καλαδελφό του δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου και αναφέρεται στο τί έγινε χθες στο Κακουργιοδικείο. Αλλού γράφει ότι πιάνει τόπο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» και σύμφωνα με έρευνα συμπεριφορών υγείας μαθητών/τριων  που έγινε για πρώτη φορά ένας στους δύο 15χρονους χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας έστειλε χθες το μήνυμα στο κράτος ότι δεν πείστηκε από τη «βουτιά» των αξιών των κρατικών περιουσιών κατά την τελευταία γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δικαιοσύνη εν βρασμώ ψυχής» γράφει ότι η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα στον χώρο της Δικαιοσύνης και η οποία έφερε στην Κύπρο εκπροσώπους του ΟΑΣΕ να εξετάσουν ενδεχόμενο διαπλοκών δικαστών και δικηγόρων, όχι μόνο δεν εκτονώθηκε αλλά πλέον μεταφέρεται σε αίθουσες των δικαστηρίων με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αλλού γράφει ότι η ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών μεταφέρεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, και ταυτόχρονα γίνονται ρυθμίσεις ώστε μόνο οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και εμπόρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «μπλόκο στην πώληση κι εξαγωγή χαλουμιών «μαϊμού»» και πως «δύο φορτία που προορίζονταν σε Ρουμανία και Μπαχρέιν δεσμεύτηκαν στο αεροδρόμιο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σφυρίζουν αδιάφορα για στέγη» γράφει ότι τα δυσβάστακτα ενοίκια και η κατάργηση από την κυβέρνηση σειράς στεγαστικών σχεδίων εμποδίζουν δεκάδες χιλιάδες Κυπρίους – και πρώτα από όλα νέους και νέα ζευγάρια – να αποκτήσουν στέγη. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές των τραπεζών οδηγούν και σε μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση με την αναπομπή των νόμων στηρίζει τις τράπεζες αντί τους δανειολήπτες. Αλλού γράφει ότι τρία υπουργεία, ένας ημικρατικός οργανισμός και μια κρατική υπηρεσία έχουν εμπλακεί στην εκπόνηση εκστρατείας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με σύνθημα «Φέρσου αντρίκια» προκαλώντας αντιδράσεις για τα στερεότυπα μηνύματα που στέλνονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 62,7% των αγοριών χρησιμοποίησε προφυλακτικό ενώ το 46,2% των κοριτσιών δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε αντισυλληπτικό χάπι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Μεγάλος δικηγόρος αποκαλεί τον Γενικό Εισαγγελέα «αίσχος»» αναφέρεται στην σύγκρουση χθες μεταξύ του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη κατά την διαδικασία της 3ης υπόθεσης της Τράπεζας Κύπρου με τον κ. Πολυβίου να αποκαλεί τον κ. Κληρίδη «αίσχος της Δικαιοσύνης». Αλλού γράφει ότι «ο καύσωνας σπάει ρεκόρ στην Ευρώπη». Σε άλλο θέμα γράφει ότι δόθηκε στην δημοσιότητα η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία απαντά στην πρόταση Ακιντζί στο θέμα του ΦΑ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΠΑ)