Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 26/08/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 26/08/2018

Η κρίση στην παιδεία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με το Κυπριακό,  το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Τελικά, ποιος πληρώνει τη λυπητερή; Εμείς ή οι Βούλγαροι» γράφει ότι σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις που έχει σε Κύπρο και Βουλγαρία η ασφαλιστική εταιρεία Olympic, η οποία ως γνωστό έχει χρεωκοπήσει. Αλλού γράφει ότι σε μια μορφή ανταρτοπόλεμου φαίνεται να επιδίδονται προς το παρόν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών. Η εφημερία φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει «βελούδινο διαζύγιο» για την Κύπρο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τεράστια σπατάλη στα σχολεία μας» φιλοξενεί στο κύριο του θέμα συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης πρωτοσέλιδα τα αποτελέσματα μελέτης που δείχνει ότι η Λεμεσός δεν χωράει άλλα αυτοκίνητα. Αλλού γράφει ότι εντός Σεπτεμβρίου πέφτουν οι υπογραφές με Αίγυπτο για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Σε ρυθμούς ‘Ψυχρού Πολέμου’» γράφει ότι οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν και το κυπριακό πρόβλημα το οποίο είναι «χαμένο» στις αντιπαραθέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα ανάλυση του Θεόδωρου Καρυώτη ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στην ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι οι δημόσιες μεταφορές εισέρχονται σε νέα περίοδο με προοπτική το 2030.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» υπό τον  τίτλο « Με εκφοβισμό ‘παιδεύει’ η Κυβέρνηση» γράφει ότι πανικοβλημένη από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην παιδεία η κυβέρνηση καλεί τον Γ. Εισαγγελέα να δώσει τα φώτα του για την «τιμωρία» όσων δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Χαράλαμπου Έλληνα ο οποίος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούν αλλαγή του συμβολαίου για το «Αφροδίτη». Αλλού αναφέρεται στη δημιουργία ιστοσελίδας η οποία περιέχει οδηγίες για το πως μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες σε περίπτωση ατυχήματος στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη» γράφει ότι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα σε Η.Β, Ρωσία και Τουρκία θα μπορούσε να καταπνίξει την οικονομική ανάκαμψη του νησιού. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιρλανδία. Αλλού αναφέρεται σε μελέτη η οποία δείχνει ότι η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζει κάποιος.

Με τίτλο «Στρατηγική η σχέση μας με τις ΗΠΑ» η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι επικίνδυνη και ως τέτοια δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία της Κύπρου να διαχειριστεί νέες ροές ένεκα της προσφυγικής κρίσης κρούει ο ΥΠΕΣ. Γράφει επίσης πρωτοσέλιδα ότι αρχίζει σύντομα το κλείσιμο καταστημάτων του Συνεργατισμού.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Κλέβουν τα  όνειρα των παιδιών» κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες εκπαιδευτικών και πολιτείας για τη συνεχιζόμενη κρίση στην παιδεία. Γράφει επίσης ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο τραπεζικό ισοζύγιο και αναφέρεται σε νέα στρατηγική από την Ελληνική Τράπεζα μετά την απορρόφηση του «καλού» Συνεργατισμού. Γράφει ακόμη ότι άγονες παραμένουν οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο για συνεργασία στις ευρωεκλογές.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΑΧΡ)