Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 26/11/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 26/11/2018 

Η έγκριση από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι συνέπειες που έχει η Κύπρος στην προμήθεια ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα από το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών του ρωσικού εξαγωγικού οργανισμού Rosoboronexport, η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και η ετοιμασία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες, είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

Η «Αλήθεια» στο θέμα της με κύριο τίτλο «Περιζήτητη διαζευγμένη» γράφει ότι ένα ακόμα βήμα για μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Βρετανία έγινε χθες με τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ να εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνάντηση συντονισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι αρχίζει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η επέκταση ορίου αφυπηρέτησης και ρύθμιση πολλαπλών συντάξεων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Επιδεινώνεται η έλλειψη ανταλλακτικών στην ΕΦ», γράφει ότι σε πολύ σοβαρότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί φαίνεται να εξελίσσεται για την Εθνική Φρουρά το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ των τραπεζικών λογαριασμών του ρωσικού εξαγωγικού οργανισμού Rosoboronexport με συνέπεια η Κύπρος να μην μπορεί να προμηθευτεί ανταλλακτικά για σημαντικά οπλικά συστήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανησυχίες εξέφρασαν Κύπρος, Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο το ειδικό καθεστώς που θα απολαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδιώξουν να το αξιοποιήσουν και άλλα τρίτα κράτη ιδιαίτερα η Τουρκία. Αλλού ο «Π» παρουσιάζει σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου για δημιουργία 37 συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ανοίγουν τα χαρτιά τους», γράφει ότι Υπουργός, ΟΑΥ και ΠΙΣ συναντώνται, εκτός απροόπτου, σήμερα το πρωί και οι προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον των γιατρών είναι συγκεκριμένες εν αναμονή της επιστολής που οι γιατροί θα έστελναν θέτοντας εκ νέου τις απαιτήσεις τους για τη συμμετοχή στο σύστημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα. Αλλού γράφει ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία για το Brexit στέλνοντας το μπαλάκι στο γήπεδο του Λονδίνου.

Στο κύριο θέμα της με τίτλο «Πλειστηριασμοί με ηλεκτρονική πλατφόρμα», η «Χαραυγή» γράφει ότι πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω της οποίας θα πωλούνται ακίνητα από εκποιήσεις ετοιμάζουν το Υπουργείου Οικονομικών και οι τράπεζες και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού ως «καραμπινάτο σκάνδαλο» και ζητά συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Αλλού γράφει ότι εκτοπισθέντες οι οποίοι εγκρίθηκαν από το κράτος για την παραχώρηση οικοπέδου σε οικισμούς αυτοστέγασης βρίσκονται στο περίμενε για σχεδόν πέντε χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΘΚΕ)