Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/12/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/12/2018

Οι εξελίξεις που αφορούν το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες προς απάντηση δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη, είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα, ο οποίος δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφίες από το Τρόοδος που ντύθηκε στα λευκά και τα ορεινά χωριά της Κύπρου μετά τη χθεσινή χιονόπτωση.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Φαρσοκωμωδίας…συνέχεια» γράφει ότι η Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία ανακοίνωσε μποϊκοτάζ – όπως αναφέρεται – του ΓεΣΥ και ο ΠΙΣ συνεχίζει να μην παίρνει την ευθύνη λήψης απόφασης για το μείζων ζήτημα που απασχόλησε ποτέ τον ιατρικό κόσμο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στον Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα της πολιτικής ισότητας ζητώντας να του δείξει ένα κράτος – πρότυπο σαν εκείνο που ζητεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ναυαγό ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που περισυνέλεξε εμπορικό πλοίο και νοσηλεύεται τελικά στο Γ.Ν Λάρνακας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Θα σπάσει αβγά για τη μεταρρύθμιση…» γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς δημοψηφίσματα για τις συνενώσεις, με τον ΥΠΕΣ να δηλώνει ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες η κυβέρνηση και η Βουλή. Αλλού αναφέρεται στην ιστορία της Γεωργίας, μιας γυναίκας θύμα βίας στην οικογένεια από την μητέρα, τον πρώην σύζυγό της αλλά και τον γιο της, καταγράφοντας ποιες υπηρεσίες και οργανισμοί την βοήθησαν ή όχι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οξύς ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απάντησή του προς τον Τ/κ ηγέτη για το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ομαδικό ‘όχι’ στον ΟΚΥπΥ» ότι όλες οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών λένε ότι οι προτάσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι ελλιπείς, γενικόλογες και απογοητευτικές. Σε άλλο θέμα γράφει για λευκή μαγεία στο Τρόοδος και δημοσιεύει φωτογραφίας από την πιο κρύα μέρα του 2018. Αλλού αναφέρεται σε έρευνα για νέο κύκλωμα εικονικών γάμων και γράφει ότι οι Αρχές διερευνούν 12 περιπτώσεις γυναικών Ρομά από τη Βουλγαρία, που τις υποχρέωναν να τελέσουν “γάμους” με Ασιάτες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Διευκρινίσεις για τα συμβόλαια ζητούν οι γιατροί» γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε ότι οι σημερινές συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες από τα συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις καιρικές συνθήκες με το κρύο και την παγωνιά, όπως και στη βαριά χιονόπτωση χθες στο Τρόοδος και γράφει ότι ντύθηκε στα λευκά. Αλλού αναφέρει ότι ομάδα πολιτών με περιβαλλοντική ευαισθησία στόλισαν ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις δικές τους διεκδικήσεις για το 2019.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Το μοντέλο λύσης δεν είναι λειτουργικό» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι δεν υπάρχουν οιωνοί για επανέναρξη των συνομιλιών σύντομα. Αλλού γράφει ότι έπεσαν οι πωλήσεις καυσίμων και το κράτος έχει χάσει 12 εκ ευρώ τους πρώτους 7 μήνες του 2018. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Υφυπουργός Τουρισμού διορίστηκε ο Σάββας Περδίος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Γνώμη” με τίτλο “Ακάθεκτος στον κατήφορο!” γράφει για επικίνδυνα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επιχείριση αποδόμησης του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι στην απεργία που κήρυξε η ΠΕΟ στο λιμάνι Λεμεσού συμμετείχαν και μέλη της ΣΕΚ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σικέ πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο «Η Κύπρος στη γεωπολιτική δίνη της περιοχής» γράφει ότι το Κυπριακό είναι αναλώσιμο για τις μεγάλες δυνάμεις και προσθέτει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία ανακατεύει την τράπουλα. Αλλού γράφει ότι ο Ερντογάν σε 10 χρόνια γέμισε με τζαμιά την Τουρκία.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πληροφορίες για τις διεργασίες εντός και εκτός κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)