Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 29/12/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 29/12/2018

Οι εξελίξεις στην Συρία και την περιοχή γενικότερα, η παραίτηση του Δημάρχου Παραλιμνίου από τον ΔΗΣΥ, η έκθεση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ και το ΓεΣΥ, είναι στα πρωτοσέλιδα σήμερα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ντόμινο εξελίξεων» αναφέρεται στην Συρία και γράφει ότι οι Κούρδοι για να γλυτώσουν από τον Ερντογάν παρέδωσαν την πόλη Μανμπίτζ στον στρατό του Άσαντ. Αλλού γράφει ότι παραιτήθηκε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης από τον ΔΗΣΥ με αφορμή τον διορισμό του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι προειδοποιεί και απειλεί ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αιχμές από Παραλίμνι για τζάκια Λευκωσίας» αναφέρεται στην παραίτηση Πυρίλλη από τον ΔΗΣΥ και γράφει για φόβους από την ελεύθερη Αμμόχωστο για κυβερνητική παρέμβαση στη διανομή της τουριστικής δαπάνης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μία γεώτρηση θεωρείται βέβαιη το 2019, αυτή της ExxonMobil αλλά θα προετοιμαστούν άλλες έξι. Αλλού συνεχίζει την έρευνα για τις γυναίκες θύματα βίας και περιγράφει την ιστορία της Δέσποινας στο δικαστήριο και την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την συμπεριφορά αστυνομικών σε τέτοιες υποθέσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στο ψυγείο μέχρι τον Μάρτη» γράφει ότι η Τουρκία βιάζεται για το Κυπριακό αλλά όχι πριν τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην χώρα τον Μάρτιο. Αλλού αναφέρει ότι ρέει νερό στα φράγματα αλλά η ανομβρία ακόμα μας απειλεί και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δηλώνει ότι θα έχει καθαρή εικόνα στο τέλος Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο εκπαιδευτικός διάλογος έχει ακόμα δρόμο και στην ΜΕΠΕΥ αποφασίστηκε νέα συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ολιγοπώλια στα ΜΜΕ βλέπει η ΑΡΚ» αναφέρεται σε έκθεση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για την συγκέντρωση μετοχών από ιδιοκτήτες και συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η  Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο ανακοίνωσε χθες την ετοιμασία σχεδίου ανασυγκρότησης της πόλης της Αμμοχώστου εντός του 2019. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, που είπε «ό,τι είναι να γίνει ας γίνει».

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Ανησυχία για το επίπεδο μη συμμετοχής στο ΓεΣΥ» γράφει ότι η Επιτροπή Υγείας της Βουλής εξέφρασε χθες ανησυχία μετά την ανακοίνωση πέμπτης ιατρικής εταιρείας ότι δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο υγείας και ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα πράξουν ανάλογα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εταιρεία Jumbo υποχρεώθηκε να αποσύρει τις χάρτινες τσάντες με ναζιστικά σύμβολα. Αλλού αναφέρει ότι η πιο ψυχρή νύχτα στην Κύπρο πέρασε αλλά οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κανονικές.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΑΡ)