Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 30/10/2018

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 30/10/2018 

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο τον τομέα της υγείας λόγω των αξιώσεων που θέτει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο ΓΕΣΥ δεσπόζει των κύριων θεμάτων του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης πρωτοσέλιδα στις λεπτομέρειες που έδωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «’Όχι’ Πολιτείας στους ιατρούς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση στην κυβέρνηση αλλά και στην πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας τα αιτήματα των γιατρών για αλλαγές στη νομοθεσία για το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις καταθέσεις από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Χαρίλαο Σταυράκη, τον πρώην Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκο Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΥΑΣΕ Κωνσταντίνο Λύρα, με τον κάθε ένα να δίνει τη δική του εκδοχή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έναρξη της δίκης για το διπλό φονικό στο Στρόβολο, σημειώνοντας ότι ο Λοΐζος Τζιωνής άλλαξε από παραδοχή σε μη παραδοχή.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Ανέσυραν 5 ‘όπλα’ και βάλλουν κατά ΓεΣΥ» και γράφει ότι σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στο ΓΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί και στρέφουν τα «όπλα» κατά των υφιστάμενων σχεδιασμών, καταγγέλλοντας ότι δεν διασφαλίζουν την ποιότητα στις υπηρεσίες παροχής υγείας. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή παρουσία του ΥΠΟΙΚ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και γράφει ότι θα κουρευτούν 15.000 δάνεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην ε/κ πλευρά φαίνεται να εναπόκειται να κάνει το επόμενο βήμα σε σχέση με την εφαρμογή του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Έβαλαν το ΓεΣΥ χειρουργείο» γράφει ότι λίγο πριν τη έναρξη της καταβολής των εισφορών και την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο ΠΙΣ αποστέλλει τελεσίγραφο για τη συμμετοχή των μελών του και αποχωρεί από το διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αξιώνοντας ικανοποίηση των πέντε όρων που έθεσε. Αλλού αναφέρεται στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους στη Ινδονησία με αποτέλεσμα να χαθούν 189 άνθρωποι. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» αναφέρεται στην παρουσία του ΥΠΟΙΚ στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, όπου δήλωσε ότι θα προωθηθεί η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους και υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας από τους εμπορευόμενους ως μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «΄Εκτός ΕΣΤΙΑΣ’ όσοι έχουν ανάγκη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι μικρότερο αλλά και με διαφορετική στόχευση απ’ αυτή που υποσχέθηκε η κυβέρνηση πριν την ψήφιση του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις είναι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, καθώς δεν καλύπτει τους άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Αλλού γράφει ότι στο έλεος των πολύ σοβαρών προβλημάτων παιδιά και έφηβοι, οι οποίοι αν και είναι εγκεκριμένοι για να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένο προσωπικό που εργοδοτείται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας παραπέμπονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα. Σε άλλο θέμα, η «Χ» αναφέρεται στην νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές περιμένουν τη Λουτ με διαφορετικές προσδοκίες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο στο ΓεΣΥ, καυγάς για τις αμοιβές των γιατρών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αντιπαράθεση στον τομέα της υγείας εντατικοποιήθηκε χθες, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε ως αδύνατες κάποιες από τις αξιώσεις των ιδιωτών ιατρών για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα πως ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι η ΕΕ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ εντός Νοεμβρίου χωρίς ριζικές αλλαγές. Αλλού γράφει ότι καταθέτοντας χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο πρώην διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι η κακή εσωτερική διακυβέρνηση κατέστρεψε τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΗΦ)