Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 31/07/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 31/07/2018

Η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και τα ενεργειακά, είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλει ο Τύπος είναι ο διάλογος των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας, η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς και το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τη Συνεργατική.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Συμπληρώνει το παζλ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες αιφνιδιαστικά στην Άγκυρα με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ η οποία έχει συμπληρώσει το μεγαλύτερο πλέον κομμάτι του παζλ του Κυπριακού. Αλλού, γράφει ότι στην Ελλάδα, μια βδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, δύτες ανέσυραν χθες σορό από το βυθό της θάλασσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας παρέδωσε στους εκπαιδευτικούς στοιχεία για τις απαλλαγές και τους αναμένει αύριο με εναλλακτικές εισηγήσεις.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τέλος στη φημολογία για αλλαγή πλεύσης», γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στην Τζέιν Χολ Λουτ καθώς και στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλού, γράφει πως η διαταγή εκτέλεσης των 70 Ασσιωτών από τον τουρκικό στρατό δόθηκε με τον κωδικό «φορτώστε τους στο τρένο». Σε άλλο θέμα γράφει πως αν γίνει δεκτή η πρόταση της κοινοπραξίας του Αφροδίτη η απώλεια για την Κυπριακή Δημοκρατία αγγίζει τα 2,3 δις ευρώ.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σκληρό παζάρι για αέριο», γράφει ότι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το σκληρό παζάρι για τα έσοδα από το τεμάχιο «Αφροδίτη» και τις αλλαγές που ζητούν στο συμβόλαιο με τη Δημοκρατία η Noble-Delek-Shell. Αλλού, γράφει ότι εκτός δημόσιας υπηρεσίας βρέθηκαν δύο υπάλληλοι του Κτηματολογίου που κρίθηκαν ένοχοι διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι αστυνομικός έκανε «λάικ» στο Αλεξούι και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Επανέλαβε εαυτόν στη σύσκεψη ο Πρόεδρος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε εαυτόν κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έχουν διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι επικυρώνεται το σχέδιο αποχώρησης από τη Συνεργατική και αρχίζει η υποβολή αιτήσεων. Αλλού, γράφει ότι είναι δυσαρεστημένες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με το περιεχόμενο των εγγράφων που αφορούν τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρόθυμος για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιιμότητά του κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους ίδιους του αρχηγούς να μην εντυπωσιάζονται από αυτά που άκουσαν. Αλλού, αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε άλλο θέμα γράφει για την αναστολή των απεργιακών μέτρων από τους υπάλληλους του Δήμου Στροβόλου.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)