Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 31/10/2018

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 31/10/2018

Το Κυπριακό και οι επαφές στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η παραδοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ότι όντως Αμερικανικά ελικόπτερα απογειώνονταν από το νησί , η εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ξανά η Λουτ σήμερα» γράφει ότι κρίσιμες επαφές για την πορεία του Κυπριακού θα έχει σήμερα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ωστόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς υπάρχει άγνοια για τις πραγματικές προθέσεις της αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η πεποίθηση ότι δε θα φέρει κάτι συγκεκριμένο που να οδηγεί σύντομα σε κάποια διαδικασία. Αλλού γράφει ότι κουρεύτηκαν οι μισθοί των εκπαιδευτικών λόγω των απεργιών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι  δύο Κύπριοι με μόλις δύο ευρώ στο Τζόκερ έγιναν εκατομμυριούχοι.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ασπίδα στο ΓεΣΥ από την Κοινωνική Συμμαχία» , γράφει ότι υπό την απειλή μιας νέας αναβολής ή ναρκοθέτησης του ΓεΣΥ, ύστερα και από τη σκλήρυνση της γραμμής του ΠΙΣ, δώδεκα συντεχνίες και οργανώσεις-που αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ-αναλαμβάνουν δράση στην πρώτη γραμμή. Αλλού γράφει ότι τις 249 χιλ. έφτασαν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από μισθωτούς και αυτοεργοδοτούμενους μέχρι χθες το πρωί, αγγίζοντας το 88% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρσι. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ο κυβερνών ΔΗΣΥ τοποθετούνται αρνητικά στην αύξηση των ενοικίων στο ύψος των αγοραίων για τους τ/κ κλήρους που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στη μάχη κι οι φαρμακοποιοί», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στα άκρα οδηγείται ο διάλογος για το ΓεΣΥ. Οι γιατροί ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τους τόνους διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, ενώ φαρμακοποιοί και κλινικά εργαστήρια πήραν χθες τις πρώτες ενδείξεις για τις αμοιβές τους κι έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους ζητώντας εγγυήσεις και διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ψαλίδι βάζει η Κομισιόν σε δύο βασικούς παραμέτρους του σχεδίου Εστία. Αλλού γράφει ότι μετά το θέμα που ήγειραν οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών ότι τα πλείστα σχολεία δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, άλλαξε το πεδίο και όλοι τρέχουν για να επιθεωρηθεί το σχολείο τους.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ξεσκεπάστηκαν οι «άλλες λύσεις» του Προέδρου» , γράφει ότι σαν βόμβα έπεσε χθες στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Παναγιώτη Σαββίδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, προεκλογικά, ότι «έκανε συζητήσεις στο παρασκήνιο για κάτι διαφορετικό στο Κυπριακό, κάτι το οποίο έχει μέσα στοιχεία και συνομοσπονδιακά και στοιχεία δύο κρατών». Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ασύλληπτες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του διορισμού των δικηγόρων του Βγενόπουλου, οίκου Freshfields, από το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι χωρίς προσωπικό και με φαρμακεία που δεν λειτουργούν απογεύματα τα περιφερειακά κέντρα υγείας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Αμερικανικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από την Κύπρο», γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε την Τρίτη ότι όντως Αμερικανικά ελικόπτερα απογειώνονταν από το νησί αλλά επέμενε ότι δεν υπήρξε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Κύπρο και ότι τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους. Αλλού γράφει ότι τουρκικό πλοίο θα αρχίσει σήμερα την γεώτρηση στην Μεσόγειο , σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Επενδύουν 300 εκατ. στην ψηφιακή» και γράφει ότι επενδύσεις 300-350 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή τεχνολογία προγραμματίζουν κυπριακές τράπεζες για την επόμενη τριετία- τετραετία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι περίπου 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν έως το τέλος του έτους στα ταμεία του Φορέα Διαχείρισης Δανείων, ποσό που είχε ανακοινωθεί και όταν διαχωρίστηκε ο Συνεργατισμός σε καλή και «κακή» τράπεζα. Αλλού γράφει ότι το ΔΣ της Cyta ακύρωσε τη διαδικασία επιλογής νέου CEO και προκήρυξε εκ νέου τη θέση.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)