Ερντογάν: Η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις

Ερντογάν: Η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, σε σχέση με την αποφυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Είπε επίσης ότι το τωρινό επίπεδο της  τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική και ότι η πρόσφατη “βουτιά” του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας.

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματός του στην  Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους–για τρίτη συναπτή ημέρα–να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να  ενισχύσουν την λίρα.

Η λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της, κυρίως  εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό  και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία  στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε  τον πάστορα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η χώρα του έχει οριστικοποιήσει τις  προετοιμασίες για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας, όπως έκανε μέσω των δύο στρατιωτικών της επιχειρήσεων στα βόρεια της χώρας με την οποία συνορεύει.

Όπως είπε ο Ερντογάν, 250.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στις περιοχές της  Συρίας που απελευθερώθηκαν.  Σημείωσε επίσης ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες στην επαρχία  Ιντλίμπ της Συρίας έχουν επισπευσθεί για να αποφευχθεί μια “καταστροφή” όμοια με  άλλες που έχουν συντελεστεί αλλού στη Συρία.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΑΓΚ)