Γ. Ντέτσερ: Το εγχείρημα της ΠΠΕ καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών

Γ. Ντέτσερ: Το εγχείρημα της ΠΠΕ καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών

Το 2017 το εγχείρημα της ΠΠΕ αρχίζει και επισήμως και καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών και των καλλιτεχνών της πόλης, για μια βαθιά αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής μέσα από πολιτιστικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν εξίσου οι δημιουργοί, οι εθελοντές και όλοι οι κάτοικοι της Πάφου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017.

Η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως το σημερινό πρόγραμμα αναπτύχθηκε στα γερά θεμέλια της ευρηματικής πρότασης για το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, ένα “εργοστάσιο”, όπως είπε, δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού που είναι ανοικτό σε χώρο και χρόνο αλλά κυρίως είναι ανοικτό στον άνθρωπο, το δημιουργό, το θεατή, το ντόπιο, τον ξένο μόνιμο κάτοικο, αλλά και στον επισκέπτη, το μετανάστη, το σύγχρονο ταξιδιώτη.

Το πρόγραμμα, συνέχισε η κ. Ντέτσερ, είναι ευρηματικό όχι μόνο διότι άντλησε από τη σοφία των προγόνων και τη μακρά μας παράδοση να δημιουργούμε στον ανοικτό χώρο, αλλά και “διότι ανοίγεται το ίδιο προς τους ανθρώπους, διανοίγοντας δυνατότητες, δημιουργώντας ευκαιρίες, και προοπτικές και οικοδομώντας διάφορες γέφυρες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάφου, ανάμεσα σε διάφορες κοινότητες, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, ανάμεσα στην Πάφο, την Κύπρο, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την κ. Ντέτσερ, τα έργα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού προσκαλούν σ’ αυτή τη συνάντηση όχι σε κλειστά κτίρια αλλά σε τόπους ανοικτούς, σε φυσικά και ιστορικά σκηνικά ανείπωτης ομορφιάς, εκεί που η ανθρώπινη δημιουργικότητα έπλασε ένα σπουδαίο πολιτισμό, μια παράδοση που αποτελεί οργανικό τμήμα της κοινής ευρωπαϊκής μας πολιτιστικής ταυτότητας.

Φέτος εκατοντάδες φορείς, οργανωμένα σύνολα, πολίτες εθελοντές και μαθητές συμμετέχουν και συμβάλλουν μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνικής Συμμετοχής και Ανάπτυξης των Εθελοντών και των Σχολείων εν Δράσει στην επιτυχία αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017.

Η κ. Ντέτσερ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως το πρόγραμμα συνιστά και ένα αφήγημα, μια περιήγηση που ξεκινά από την Πάφο του θρύλου και της ιστορίας και διαγράφοντας μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη και τον κόσμο, επιστρέφει στην Πάφο των ημερών μας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αύριο.

Καταλήγοντας είπε πως ακολουθώντας τα χνάρια των ανθρώπων και των ταξιδευτών που είτε πέρασαν από τον τόπο μας, είτε ρίζωσαν εδώ και έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του, το πρόγραμμα του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού δεν αφηγείται τίποτα λιγότερο από ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)