Η Αν. Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αποπέμφθηκε, επιβεβαιώνει η Προεδρία

Η Αν. Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αποπέμφθηκε, επιβεβαιώνει η Προεδρία

Η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση της την Τετάρτη, μία ημέρα αφού η σύζυγος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Μελάνια Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η “θέση της” είναι πως η Μίρα Ρικαρντέλ “δεν είναι αντάξια της τιμής” να εργάζεται για τον άνδρα της.

Η Ρικαρντέλ “θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του προέδρου, καθώς αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο και μεταβαίνει σε νέο ρόλο στην κυβέρνηση”, ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς στο λακωνικό δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Η Χάκαμπι Σάντερς δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η θέση που θα αναλάβει η Ρικαρντέλ.

Η αποχώρησή της καταγράφεται ενώ ο Τραμπ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι είδαν τον πολιτικό συσχετισμό ισχύος να μεταβάλλεται σε βάρος τους αφού απώλεσαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μίνι-ανασχηματισμό.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει την άγουσα προς την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ κατά πληροφορίες ούτε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι θα παραμείνει.

Η Ρικαρντέλ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, επελέγη προσωπικά από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζον Μπόλτον, για να γίνει αναπληρώτρια του.

Η διένεξή της με τη Μελάνια Τραμπ και το προσωπικό της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ ξέσπασε με αφορμή το ταξίδι της στην Αφρική τον Οκτώβριο και τη χρήση κυβερνητικών πόρων για αυτό, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ρικαρντέλ είχε γίνει διαβόητη διότι συμπεριφερόταν ερειστικά και επίπληττε στελέχη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Το γραφείο της πρώτης κυρίας προχώρησε στην εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση να δώσει την Τρίτη στη δημοσιότητα την ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά απαίτησε η Ρικαρντέλ να αποπεμφθεί. Αν και ιστορικά οι πρώτες κυρίες είναι γνωστό πως ασκούν συχνά πίεση στους συζύγους τους για κάποιες κρατικές υποθέσεις, σπανίως εκδίδουν ανακοινώσεις για αυτές.

Ο Τζον Μπόλτον κατέβαλε προσπάθειες στο παρασκήνιο για να αποτρέψει την αποπομπή της Ρικαρντέλ από το ΣΕΑ, αλλά εντέλει έχασε αυτή τη μάχη, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΚΣΤ/ΘΚΕ)