Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την παραίτηση του Μ. Χονγκγουέι από την προεδρία του οργανισμού

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την παραίτηση του Μ. Χονγκγουέι από την προεδρία του οργανισμού

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι παραιτήθηκε από την προεδρία του οργανισμού.

“Την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου, στη Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι  ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι το διορισμό νέου προέδρου κατά τη σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον πρόεδρο της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγούέι , αφού οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον του δια “παραβιάσεις του νόμου”.

Η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι κινεζικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα κατά του Μενγκ Χονγκγουέι, του προέδρου της Ιντερπόλ που έχει εξαφανισθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, και τον οποίο θεωρούν ύποπτο για παραβιάσεις του νόμου.

Η εξαφάνιση του Μενγκ, ο οποίος είναι υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, δηλώθηκε αφού ταξίδεψε από την Λυών, όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, στην Κίνα και η σύζυγός του ετέθη υπό αστυνομική προστασία έπειτα από την διατύπωση απειλών εναντίον της.
Η γαλλική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα για μία “εξαφάνιση που προκαλεί ανησυχία”.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι “αποτελεί αντικείμενο έρευνας διότι θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του νόμου”, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κρατικών αξιωματούχων.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κίνα,  ο Μενγκ Χονγκγουέι έστειλε στην σύζυγό του ένα πρώτο sms: “Περίμενε τηλεφώνημά μου”. Και στην συνέχεια ένα δεύτερο μήνυμα αποτελούμενο μόνο από ένα emoticon που απεικονίζει ένα μαχαίρι.
(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΔΝ/ΓΧΡ)