Η μετανάστευση στο επίκεντρο της ταινίας Dream of a Shadow, δηλώνει ο…

Dream of a Shadow

Παγκόσμια πρεμιέρα έκανε στην Κατηγορία Χρυσή Αφροδίτη, ανάμεσα στις οκτώ ταινίες, Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έκανε η ταινία του Νικήτα Μπάλα, από την Αυστραλία, Dream of a Shadow, κερδίζοντας μεγάλη προβολή για την Κύπρο στον αυστριαλιανό Τύπο.

Η ταινία Dream of a Shadow, που πραγματεύεται το τόσο τραγικά επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης μέσα από την οπτική ενός Ελληνα νέου μετανάστη, θα κάνει πρεμιέρα στη Μελβούρνη στις 13 Οκτωβρίου και θα συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου Γέφυρες στο Ναύπλιο, το οποίο είναι μέλος του δικτύου CURTURAL NATIONAL FESTIVAL.

Ο Νικήτας Μπάλας, με καταγωγή από την Καλαμάτα, μόνιμος κάτοικος Μελβούρνης, παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του, όπου τον συνάντησε το ΚΥΠΕ για μια σύντομη συνομιλία σχετικά με το “Dream of a Shadow”, αλλά και γενικότερα για το κεφάλαιο μετανάστευση και μετανάστες.

Η συμμετοχή του στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, είπε ότι ήρθε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, διότι, όπως εξήγησε, μόλις είχε ολοκληρωθεί η ταινία, με την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ο σκηνοθέτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αποτελεί για τον ίδιο, αλλά και την ομάδα που εργάστηκε για να γίνει η ταινία, μεγάλη τιμή η προβολή στο Φεστιβάλ Κύπρου.

Σκοπός κάθε ανεξάρτητης παραγωγής είναι η προβολή της και η ελπίδα πως αυτή θα προβληθεί ώστε να τη δει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος, είπε ερωτηθείς σχετικά.

Η ταινία Dream of a Shadow αναφέρεται, συνέχισε, στο νέο κύμα μετανάστευσης στην Αυστραλία, λόγω της κρίσης, σημειώνοντας πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, υπενθυμίζοντας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Το θέμα της μετανάστευσης, είπε ο κ. Μπάλας, είναι σοβαρό, και πρόσθεσε πως μαζί με τον Σπύρο Χηλιώτη με τον οποίο συν-έγραψαν το σενάριο, στόχο είχαν να καταγράψουν το ιστορικό γεγονός της μετανάστευσης, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού μεταφέρεται στην Αυστραλία, χάνει η Ελλάδα πολλά νέα παιδιά και με δυνατότητες, ενώ από την άλλη κερδίζει –όπως σημείωσε- η Αυστραλία και η ελληνική παροικία δεχόμενη νέο αίμα Ελλήνων, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της.

Ο κ. Μπάλας είπε πως το κεφάλαιο της μετανάστευσης έχει τα καλά και τα κακά.

Πρόσθεσε πως οι Έλληνες, σε όποια κοινωνία πάνε ως μετανάστες, προσφέρουν θετικά στοιχεία και αποτελούν κεφάλαιο για όποια χώρα τους δεχθεί, παρατήρησε ωστόσο πως η Ελλάδα χάνει ταλέντα, μυαλά και επιστήμονες που έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Η υπόθεση της ταινίας, είπε, αναφέρεται στο Σπύρο, που μη αντέχοντας άλλο την κατάσταση στην Ελλάδα, μεταναστεύει στην Αυστραλία, κυνηγώντας ένα καλύτερο αύριο, αφήνοντας πίσω οικογένεια, φίλους και την αγαπημένη του. Γρήγορα όμως συνειδητοποιεί ότι τα καινούργια όνειρα έρχονται με κόστος.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Μελβούρνη, στην Αθήνα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και στη Λεμεσό.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)