Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου στον Κ. Συλλούρη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με άμεση ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου, στον Κυριάκο Συλλούρη, τον οποίον βρήκε ένοχο για αλόγιστη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος στις 21/9/2013, με θύμα τον Σεμπάστιαν Πέτρο Καραπατέα.

Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης στέρηση άδειας οδήγησης για 18 μήνες και 10 βαθμούς ποινής.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό το δυστύχημα και η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής έχει στιγματίσει τον κατηγορούμενο και είναι κάτι που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή», ανέφερε διαβάζοντας την απόφασή του ο Δικαστής Παύλος Κυριακίδης.

Σε αντίθεση όμως με το θύμα, πρόσθεσε, «ο κατηγορούμενος θα έχει την ευκαιρία μετά την έκτιση της ποινής του να συνεχίσει τη ζωή του, να βρει τα πόδια του και να προοδεύσει».

Στην απόφασή του ο Δικαστής εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση του συνηγόρου του κατηγορούμενου «πως το τροχαίο δυστύχημα προκλήθηκε από στιγμιαία αβλεψία του κατηγορούμενο και ότι η οδική του συμπεριφορά δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αδιαφορίας για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το δρόμο».

Για σκοπούς προσδιορισμού της ποινής έλαβε υπόψη του το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του περιστάσεις που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το γεγονός ότι συνεχίζει και σήμερα να παρουσιάζει εικόνα βαριάς κατάθλιψης και έντονου άγχους που σχετίζεται με το αποτέλεσμα του ατυχήματος, το νεαρό της ηλικίας του, τις συνέπειες για τον ίδιο μιας ενδεχόμενης ποινής φυλάκισης και το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τη διάπραξη το αδικήματος (3 χρόνια).

Παράλληλα, έλαβε υπόψη του τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου αμέσως μετά το δυστύχημα, ότι δηλαδή προσπάθησε να παρέχει βοήθεια στο θύμα, κάλεσε σε βοήθεια και συνεργάστηκε με την Αστυνομία, την έλλειψη των επιβαρυντικών στοιχείων της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, την ψυχολογική διαταραχή του κατηγορούμενου συνεπεία του δυστυχήματος και της απώλειας μίας ανθρώπινης ζωής, τη σοβαρότητα της κατηγορίας καθώς και ότι «το δυστύχημα δεν οφειλόταν σε ένα στιγμιαίο σφάλμα του κατηγορούμενου και ότι η οδική του συμπεριφορά εμπεριείχε το στοιχείο της αδιαφορίας για την ασφάλεια άλλων προσώπων που χρησιμοποιούσαν το δρόμο».

Έλαβε επίσης υπόψη του τις προβλεπόμενες από το σχετικό άρθρο (210) του Ποινικού Κώδικα ποινές, οι οποίες είναι φυλάκιση μέχρι τέσσερα χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €4.271 ή και τα δύο.

Παρέθεσε επίσης προηγούμενη σχετική απόφαση του Ανωτάτου, σύμφωνα με την οποία «η εγγενής σοβαρότητα των αδικημάτων και οι συνέπειες που προέκυψαν, καθώς και η ανάγκη για αποτροπή, καθιστούν αναπόφευκτη την άμεση εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής».

«Στην παρούσα υπόθεση, κατά την κρίση μου η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής από την απερίσκεπτη, αλόγιστη και επικίνδυνη οδική συμπεριφορά του κατηγορούμενου ως αυτή έχει επεξηγηθεί από το Δικαστήριο ανωτέρω και η ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών που να προστατεύουν επαρκώς το κοινωνικό σύνολο, υπερφαλλαγγίζουν τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, τις πιθανές με βάση αυτές τις περιστάσεις συνέπειες από την άμεση φυλάκισή του αλλά και κάθε μετριαστικό παράγοντα που έχω λάβει ήδη υπόψη μου κατά τον προσδιορισμό του είδους και ύψους της ποινής», αναφέρει ο Δικαστής.

Έκκληση πατέρα Πέτρου Καραπατέα για ποινές φυλάκισης και αυστηρούς νόμους
———————–

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο πατέρας του θύματος του τροχαίου Κυριάκος Καραπατέας απευθύνει έκκληση προς τους δικαστές να αποδίδουν ποινή φυλάκισης στους ένοχους μετά από πολλή σκέψη και μελέτη των γεγονότων.

«Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι ίδιοι οι νόμοι πρέπει να είναι αυστηροί προς αποφυγή επανάληψης της παραβίασης», αναφέρει ο κ. Καραπατέας. Μπορεί έτσι «να σωθούν ζωές», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο χρόνος φυλάκισης σύντομα τελειώνει. Ο θάνατος και η θλίψη όμως που δημιούργησε θα είναι για πάντα».