Η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση κυρώσεων σε αξιωματικούς του βενεζουελανού στρατού που θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό

Η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση κυρώσεων σε αξιωματικούς του βενεζουελανού στρατού που θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό

Η Ουάσινκγτον εξετάζει να άρει τις κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας αν αυτοί αναγνωρίσουν τον επίδοξο- αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

“Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την άρση κυρώσεων ενάντια σε κάθε υψηλόβαθμο αξιωματικό του βενεζουελανό στρατό που υποστηρίζει τη δημοκρατία, και αναγνωρίζει την συνταγματικά εγκαθιδρυμένη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν όχι, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κύκλωμα θα κλείσει ολοκληρωτικά”, είπε ο Μπόλτον με tweet του.

Εκτός από έναν στρατηγό, που ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας συνεχίζει να αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο. Παράλληλα σήμερα, η βενεζουελανή αντιπολίτευση αποκάλυψε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησής της με το άνοιγμα ενός αμερικανικού ταμείου για να συγκεντρώνει τα έσοδα από την αγοραπωλησία πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέαλς PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο. Το αμερικανικό ταμείο που ίδρυσε η αντιπολίτευση, θα λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου
(KYΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΑΧΡ)