Η συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτική διαδικασία εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ δύο Ιρλανδέζες

Η συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτική διαδικασία εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ δύο Ιρλανδέζες

Η συμμετοχή των γυναικών στην όποια ειρηνευτική διαδικασία είναι εκ των ων ουκ άνευ γιατί διασφαλίζει τη συμπερίληψη, σε μια τελική συμφωνία, θεμάτων που θα εδραιώσουν την ειρήνη και θα την καταστήσουν βιώσιμη, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ δύο γυναίκες ακτιβίστριες που είχαν ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.

«Εάν δεν ήμασταν παρούσες σε αυτή τη διαδικασία, πολλά ζητήματα θα έμεναν εκτός της τελικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, ιδιαίτερα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της ειρήνης», είπαν η Μόνικα Μακουίλιαμς, από τη Βόρειο Ιρλανδία, και η Αβίλα Κιλμάρι, από την Ιρλανδία, όταν ρωτήθηκαν για τον ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία.

Και οι δύο γυναίκες συνυπέγραψαν, μαζί με άλλους, τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στις 10 Απριλίου το 1998, στο Μπέλφαστ, η οποία ένα μήνα αργότερα επικυρώθηκε από τον λαό τόσο στη Βόρειο Ιρλανδία όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σε ερώτηση για το σκοπό της επίσκεψής τους στην Κύπρου στις 21-26 Σεπτεμβρίου, είπαν ότι θα αξιοποιήσουν τα μαθήματα που πήραν από τις γυναίκες, οι οποίες είχαν ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό, εξήγησαν, αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισαν αυτές οι γυναίκες στις διαπραγματεύσεις που κατάληξαν στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των προνοιών της εν λόγω συμφωνίας.

Σημείωσαν παράλληλα ότι θα γίνει μία σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου σε σχέση με το τι λειτούργησε σωστά και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

Αναφορικά με τις εδώ επαφές τους, είπαν ότι θα συναντηθούν με γυναίκες από τις δύο κοινότητες για να συζητήσουν τους τρόπους και τις μεθόδους που βοήθησαν τις γυναίκες στη Βόρειο Ιρλανδία να έρθουν πιο κοντά και να συστήσουν το Συνασπισμό Γυναικών, μια πολιτική ομάδα που πέτυχε να εντοπίσει κοινά στοιχεία ενδιαφέροντος που αφορούν τις γυναίκες και στις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τους, στο παρόν στάδιο, στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία, η κ. Μακουϊλιαμς είπε ότι είναι Επίτροπος στην Ανεξάρτητη Επιτροπή που επιβλέπει τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανισμών (Commissioner on the Independent Reporting Commission for the disbandment of paramilitary organizations) ενώ έχει ακόμα ενεργό ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας που αφορά τη νομοθεσία για τα δικαιώματα για τη Βόρεια Ιρλανδία (Bill of Rights for Northern Ireland) και θέματα που σχετίζονται με τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για τη διαφορά που επιφέρει η ειρήνη στη ζωή των γυναικών στη Βόρειο Ιρλανδία.

Η κ. Κιλμάρι, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, εργάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια βοηθώντας ομάδες γυναικών στην κοινότητά της, στηρίζοντας θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και συνδράμοντας στην επανένταξη στην κοινωνία πρώην πολιτικών κρατουμένων.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΒΑ)