Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στη Μπερ Σέβα του Ισραήλ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνoδεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, καθώς και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, «επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο-ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό».

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East-Med.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν, επίσης, θέματα καινοτομίας, έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης της γεωγραφικής θέσης της χώρας, των υποδομών της και του ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να αναδειχθεί η κεντρική σημασία της Θεσσαλονίκης, ως σημαντικού κόμβου μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, η οποία υπογραμμίστηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν σχετικές με τις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, αναμένεται να υπογραφεί τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Smart Cities και Smart Homes, καθώς και διμερής συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι σε μέρος της Συνόδου θα μετάσχει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, παρουσία του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ σε σειρά σχημάτων, ενδεχόμενο το οποίο συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)