Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Πομπέο

Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Πομπέο

Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και το κυπριακό, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Οι επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησαν με τον κ. Μίτσελ, με τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψε δήλωση προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. Η δήλωση αυτή θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ – Κύπρου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Η κοινή αυτή δήλωση επρόκειτο να υπογραφεί στη Λευκωσία, στην αναβληθείσα για τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου επίσκεψη του Γουές Μίτσελ στην Κύπρο.

Μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές κατά την έξοδό του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στις συζητήσεις με τον Ουές Μίτσελ και τον Μάικ Πομπέο κυριάρχησαν τρία θέματα.

«Οι διμερείς μας σχέσεις και η κοινή επιθυμία για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια υπογράφηκε δήλωση προθέσεων, ειδικότερα για τον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, που θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μας, αλλά και πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα».

Ο δεύτερος τομέας, συνέχισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις και το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που έχει σχηματίσει με γειτονικά κράτη. «Είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές τι τριμερείς συνεργασίες και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, όσον αφορά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ σ’ αυτές».

Το τρίτο θεμα των συνομιλιών του κ. Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορούσε το κυπριακό. «Οι ΗΠΑ εκφράζουν την στήριξή τους, τόσο στον Γενικό Γραμματέα, όσο και στις προσπάθειες τη κ. Λουτ. Είχαμε την ευκαιρία ειδικότερα να ανταλλάξουμε απόψεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την ανάγκη  μέσα απ΄τη λύση του κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως πυλώνας σταθερότητας και παροχέας ασφάλειας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τις συζητήσεις, την πολύ σημαντική υπογραφή της δήλωσης προθέσεων και γενικότερα τα όσα άκουσε από τους συνομιλητές του. «Η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται ενάντια σε οποιανδήποτε τρίτη χώρα. Εργαζόμαστε πάνω σε μιαν θετική ατζέντα και μέσα από θετικές προσεγγίσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα. Εξάλλου αυτή η συνεργασία είναι ανοιχτή ώστε να συμμετάσχουν και άλλα κράτη τα οποία μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αξίες και αρχές και έχουν το ίδιο όραμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου », είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τουρκικές απειλές, εν όψει και της έναρξης των ερευνών της ΕΧΧΟΝ και την αντίδραση των συνομιλητών του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εδώ και έξι μήνες σε καθημερινή βάση υπάρχουν δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που ουσιαστικά συνιστούν απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μία τέτοια τακτική. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας που γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας το 1982. Όλα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων – και με τον κ. Μίτσελ και με τον κ. Πομπέο. Αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία είμαι σίγουρος θα αναφέρεται και στη θέση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Μίτσελ θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν ειδικά οι τουρκικές απειλές σε βάρος της ΕΧΧΟΝ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου γίνονται μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία έχει καθορίσει θαλάσσια σύνορα με όλα τα γειτονικά κράτη.

«Εκείνο που θέλω να επαναλάβω, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο με την Τουρκία αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά κι εκείνο που πράττουμε είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες – ιδιαίτερα προληπτικά – ούτως ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα».
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)