Οικονομικά οφέλη από αεροδρόμιο ζητά ο Δήμος Δρομολαξιάς–Μενεού και επιδιώκει συντονισμό με Λάρνακα

Οικονομικά οφέλη από αεροδρόμιο ζητά ο Δήμος Δρομολαξιάς–Μενεού και επιδιώκει συντονισμό με Λάρνακα

Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου επιχειρεί συντονισμό με το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα ώστε να διεκδικήσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την παρουσία και λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας εντός των δημοτικών ορίων των δύο δήμων.

Δεν νοείται και είναι παράδοξο ένα κομμωτήριο να πληρώνει άδειες και τέλη και μια τεράστια επιχείρηση να μην πληρώνει σεντ, είπε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η οποία θα σταλεί ολοκληρωμένη την Πέμπτη, ο κ. Ανδρονίκου.

Το αεροδρόμιο κατά 30% εμπίπτει στα όρια του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι η λειτουργία του επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του δήμου, ειδικά στην περιοχή Μενεού, όπου σημαντικές εκτάσεις γης εμπίπτουν στις καμπύλες προσγείωσης αεροσκαφών. Πρόκειται για περιουσίες κοντά στη θάλασσα Μενεού, με τεράστια αξία που λόγω αεροδρομίου έχουν μηδενικό συντελεστή ανάπτυξης και δέχονται τεράστιο πλήγμα.

Ο κ. Ανδρονίκου είπε επίσης ότι ο δημότες Δρομολαξιάς επιβαρύνονται με την ηχορύπανση από τα αεροπλάνα και άλλες μορφές όχλησης.

Με πάγιο αίτημα προς το κράτος, ο δήμος ζητά τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, είπε, προσθέτοντας ότι δεν νοείται η τεράστια επιχείριση Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας να μην αποφέρει έστω και ένα σεντ όφελος προς τους Δήμους Λάρνακας και Δρομολοξιάς-Μενεού.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε συνάντηση με το Δήμαρχο Λάρνακας ώστε να συντονιστούν ενέργειες προς το κράτος ή άλλες κατευθύνσεις, “ώστε να εξασφαλίσουμε οικονομικό όφελος από τη λειτουργία του αεροδρομίου”.

“Αν ληφθεί υπόψη ότι ένα μικρό κομμωτήριο πληρώνει τέλη επαγγελματικής άδειας ή άδειας λειτουργίας, πώς γίνεται αυτή η τεράστια επιχείρηση να μην αποφέρει έσοδα προς τους δύο δήμους;” παρατήρησε. Είναι παράδοξο, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εντός των δημοτικών ορίων Δρομολαξιάς έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλοί χώροι στάθμευσης για το αεροδρόμιο, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι λόγω της γειτνίασης με τον αερολιμένα, επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί στον τομέα στάθμευσης και παροχής υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι που βιάστηκαν να περιφράξουν χώρους για να δημιουργήσουν χώρους στάθμευσης έχουν καταγγελθεί από το Δήμο και εναντίον τους λήφθηκαν δικαστικά μέτρα.

Ανέφερε ότι ο δήμος καλωσορίζει την οποιαδήποτε ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας από τον οποιονδήποτε, φτάνει αυτή να γίνεται στα νόμιμα πλαίσια και δίνει κίνητρα ώστε να δημιουργούνται επιχειρήσεις στα δημοτικά του όρια για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που αποφέρου. Ωστόσο, επεσήμανε, “όταν κάποια ζητήματα ξεφεύγουν των ορίων της νομιμότητας έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους νόμιμους επιχειρηματίες και είτε να νομιμοποιηθούν οι παράνομες και παράτυπες δραστηριότητες, είτε να κινηθούμε εναντίον τους λαμβάνοντας νομικά μέτρα”.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)