Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, δηλώνει ο Έιντε στο ΚΥΠΕ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, δηλώνει ο Έιντε στο ΚΥΠΕ

Η ισχυρή και αφοσιωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο θα συνεχιστεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον όπου είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και στελέχη των επιτροπών Εξωτερικών της Γερουσίας και της Βουλής. Συναντήθηκε επίσης με ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

“Είχαμε αρκετές καλές συναντήσεις σ` όλο το σύστημα της Ουάσιγκτον. Η ισχυρή και αφοσιωμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί”, είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και ισχυρή έκφραση υποστήριξης, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία της καθιέρωσής τους.

Ο κ. Έιντε συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον εκτελούντα χρέη υφυπουργό Εξωτερικών, Τομ Σάνον. Ο βοηθός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ είπε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών πως καλωσόρισαν την επίσκεψη του κ. Έιντε.

“Ο Τομ Σάνον συναντήθηκε μαζί του για να επαναβεβαιώσει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον Ειδικό Σύμβουλο και την κυπριακής ηγεσίας υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ διαδικασία για την επανένωση της νήσου ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Με βάση τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τους Κύπριους ηγέτες, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες, για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και συνολική λύση”, σημείωσε.

Ο κ. Τόνερ τόνισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελπίζει πως “οι ηγέτες θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια οι ηγέτες θα κρίνουν χρήσιμη».

Ο ειδικός σύμβουλος συναντήθηκε επίσης στο Λευκό Οίκο με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, Άντρια Τόμσον και σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter “συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της διευθέτησης στην Κύπρο”. Συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τους διεθνείς οργανισμούς, Τρέισι Αν Τζέικομπσον, με την οποία συζήτησαν το μελλοντικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομ Κρόκερ και σήμερα θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το πρωί της Τρίτης συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης και οι Άντι και Μάικ Μανάτος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων ήταν παρόντες στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ομογενής που συμμετείχε στη συνάντηση την περιέγραψε πολύ καλή, λέγοντας ότι αντάλλαξαν ιδέες για το μέλλον της διαδικασίας. Ο κ. Έιντε διερεύνησε εισηγήσεις των ομογενών για διάφορα θέματα, ενώ απάντησε σε ερωτήματα γύρω από την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και τα ανοιχτά ζητήματα.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Στρατηγική και βιώσιμη Ανάπτυξη για μία ενωμένη Κύπρο”, που συνδιοργανώνουν το Atlantic Council, το ίδρυμα Concordia και η αμερικανική οργάνωση που ιδρύθηκε μόλις πριν ένα χρόνο με έδρα την πολιτεία Ντέλαγουερ, One Cyprus Now.

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων — η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)