Ισχυρή δέσμευση Σ.Α. για στήριξη της διαδικασίας για Κυπριακό, ηγέτες και Έιντε

Ισχυρή δέσμευση Σ.Α. για στήριξη της διαδικασίας για Κυπριακό, ηγέτες και Έιντε

Με κοινή εμφάνιση ενώπιον των δημοσιογράφων, του Σουηδού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Όλαφ Σκοογκ (Olof Skoog), του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και της ειδικής αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ, Σπέχαρ, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τους δύο αξιωματούχους του ΟΗΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων της Γενεύης και της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας διάβασε στους δημοσιογράφους ανεπίσημη δήλωση στην οποία νωρίτερα συμφώνησαν όλα τα μέλη και που εκφράζει την υποστήριξη προς τη διαδικασία, τις προσπάθειες του ΓΓ και του ειδικού του συμβούλου καθώς και τους δύο ηγέτες. Η δήλωση αυτή είναι η πιο ήπια μορφή έκφρασης της άποψης του Σ.Α. και δεν καταγράφεται στα πρακτικά του.

Ο Σκόογκ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση που διεξήχθη στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση και «καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού στους πρόσφατους μήνες, όπως και τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η οποία αντιμετώπισε για πρώτη φορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Ο κ. Σκόογκ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. χαιρετίζουν «τη σταθερή και θαρραλέα ηγεσία που επιδείχθηκε και από τους δύο ηγέτες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη για την κρίσιμη υποστήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν. Και επαναβεβαίωσαν την πολύ σθεναρή τους υποστήριξη προς τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στον ενεργό τους ρόλο για τη διευκόλυνση των συζητήσεων».

Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «επανέλαβαν τη σθεναρή τους δέσμευση να υποστηρίξουν τις δύο πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας διευθέτησης, μεταξύ άλλων και μέσω της ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προτρέπουν όλες τις πλευρές να διατηρήσουν τη δυναμική και να αδράξουν την ευκαιρία που τώρα έχουν, για να διασφαλίσουν μια ιστορική συμφωνία για μια ενωμένη Κύπρο».

Ολοκληρώνοντας «με αυτή την ισχυρή” – όπως τη χαρακτήρισε – “δέσμευση από μέρους του Σ.Α.», ο προεδρεύων παρουσίασε τον κ. Έιντε και την κ. Σπέχαρ.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)