Καθήκον η απόρριψη της ιδέας της χαλαρής ομοσπονδίας, δηλώνει ο Γ. Ομήρου

Καθήκον η απόρριψη της ιδέας της χαλαρής ομοσπονδίας, δηλώνει ο Γ. Ομήρου

Εναντίον της χαλαρής ομοσπονδίας τάσσεται ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι η χαλαρή ομοσπονδία θα ακύρωνε τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς για λύση με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας και ότι αποτελεί καθήκον η απόρριψή της.

«Η δημοσιοποιηθείσα και μη διαψευσθείσα, ως πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο «προς προβληματισμό», περί χαλαρής ομοσπονδίας, η εγκατάλειψη της  μέχρι τώρα θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση, συνιστά σοβαρό κίνδυνο εκτροπής που θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, αν υλοποιηθεί, σε δικέφαλο κράτος, διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει, «μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά εν τοις πράγμασι, αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής και διευκόλυνση επίτευξης του μόνιμου τουρκικού στόχου για διαχωρισμό και διχοτόμηση». Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής «είναι καθήκον μας να απορρίψουμε και να ματαιώσουμε μια τέτοια εξέλιξη που θα ακυρώνει τη διαχρονική μας θέση για λύση με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας».

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)