Κοτζιάς: Να μην βαλτώσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να την κρατήσουμε ζωντανή

Κοτζιάς: Να μην βαλτώσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να την κρατήσουμε ζωντανή

«Είναι κακό να βαλτώνει η διαδικασία επίλυσης επίλυσης του Κυπριακού”, δήλωσε χθες βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, «και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή». Για αυτό, όπως είπε, συμφώνησε και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύει ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική ενίσχυση του προεδρικού αξιώματος στην Τουρκία, θα είναι δύσκολο για την Άγκυρα να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Σκαι, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θεωρεί ότι η θέση και η στάση του στο επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ήταν ορθές, και κακώς εμφανίστηκε σε μερίδα του Τύπου σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε, ότι είχε διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ήταν κοινή πολιτική, συνέχισε, και κρίνει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι το θέμα μπήκε στο τραπέζι και η Τουρκία δέχτηκε να συζητηθεί.

«Αλλά προσέξτε: Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι είναι το πιο αδύναμό της σημείο για την Κύπρο. Και είναι ένα σημείο – συγκρατήστε αυτό που θα σας πω – που ή θα κάνει έναν ουσιαστικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις, ή θα λυθεί ως το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση».
Κατά τον κ. Κοτζιά, επειδή η Τουρκία δεν έχει καταλήξει, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το δημοψήφισμά της, πώς θα διαχειριστεί πραγματικά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αν πραγματικά δηλαδή θα συμφωνήσει να καταργηθούν ή όχι, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα.

Υπό αυτή τη λογική, πρόσθεσε, «έβαλαν ξαφνικά ένα καινούργιο θέμα που δεν το είχανε θέσει ποτέ στο παρελθόν, τις 4 ελευθερίες». «Γιατί το βάλανε; Με την ελπίδα ότι είτε ο Αναστασιάδης θα αναγκαστεί να μην το δεχτεί, και κατά συνέπεια να σπάσει η διαπραγμάτευση σ’ αυτό το σημείο και όχι στο θέμα των εγγυήσεων που είναι αδύναμες οι θέσεις της Άγκυρας, είτε να γίνει αποδεκτό και να μας βάλει, Κύπρο και Ελλάδα, να τσακωνόμαστε με την ΕΕ”.

Βλέπει δηλαδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι οι Τούρκοι έχουν, όπως λέει, μια στρατηγική να συσσωρεύουν ζητήματα στην εσωτερική διαπραγμάτευση της Κύπρου, για να την σπάσουν.

Σενάρια τύπου προσάρτησης των κατεχομένων στη Τουρκία δεν βλέπει ο κ. Κοτζιάς, παρόλο που έφτασαν στα αυτιά του και το Υπουργείο «εξετάζει και διερευνά τα πάντα». Πιστεύει πως ούτε η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει το βόρειο κομμάτι του νησιού, ούτε όμως και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θέλουν «να απορροφηθούν από την Τουρκία και να χαθούν στο άγνωστο».

Αναφέρθηκε στην απόφαση της κυπριακής Βουλής για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 – ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για «απόφαση στα εγχειρίδια Ιστορίας των Ελληνοπαίδων Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο να διδάσκεται ως στοιχείο της Ιστορίας, όχι καλό ή κακό, το δημοψήφισμα του 1950» – που έγινε η αφορμή «να σηκωθεί να φύγει από την διαπραγμάτευση ο Ακιντζί και να αρχίσουν να φωνάζουν οι Τούρκοι».

«Και γιατί; Όχι μόνο για να δείξουν ότι μπορούν να σπάσουν εύκολα τη διαπραγμάτευση, αλλά για να πουν ότι «ά, οι Ε/Κ θέλουν ακόμα την Ένωση, και αφού θέλουν ακόμα την Ένωση, πρέπει να μείνουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας σαν κομμάτι της δήθεν λύσης του Κυπριακού».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος είπε ότι υπάρχει «κοινή πλεύση Αθήνας-Λευκωσίας» στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, και ουδέποτε είχε την απόλυτη θέση να μην μείνει ούτε ένας στρατιώτης Τούρκος από την πρώτη μέρα, ενώ ο Αναστασιάδης, όπως του ετέθη το ερώτημα, δεχόταν να φύγει σταδιακά, μετά από ένα διάστημα.

Είναι προφανές, λέει, ότι για να φύγει ένα στράτευμα κατοχής είναι μια διαδικασία, και απαιτείται και ένα χρονοδιάγραμμα. Αλλά, αυτό που ενοχλούσε τους επικριτές του, ήταν το ότι είπε πως πρέπει να υπάρχει deadline, δηλαδή ημερομηνία στην οποία πρέπει να έχουν φύγει όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έκανε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τη ροή της αποχώρησης, και τι καθεστώ, λέει, θα έχει αυτή η ροή.

«Είπαμε ότι η ροή είναι να φύγουν όσο περισσότεροι μπορούν την πρώτη εβδομάδα, και μετά να υπάρχει μια φυσιολογική ροή αποχώρησης, σε σχέση και με τις τεχνικές ικανότητες για να τους πάρουν απέναντι, με ημερομηνία λήξης. Στην πορεία αποχώρησης, ό,τι απομένει κάθε φορά, θα είναι προσωρινά εκεί, και αυτό έχει σχέση με διαδικασία αποχώρησης όχι με προσωρινά δικαιώματα. Και τέλος, όχι αναδόμηση, δηλαδή να φεύγει ο στρατός και ένα κομμάτι να βγει από αυτό το σωλήνα της ροής και να φτιαχτεί μια νέα βάση στη βόρεια Κύπρο, να ανασυγκροτηθεί. Διότι τότε θα πηγαίναμε στο σχέδιο των Τούρκων να αποσύρουν το μεγάλο μέρος στρατεύματος και να φτιάξουν μια βάση. Τη βάση, ούτε εμείς τη δεχόμαστε, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, και τη διαδικασία αποχώρησης την έχουμε συμφωνήσει σε μία συνάντηση των Βρυξελλών».

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΜΜ)