Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκθεση Ομπάμα για την Κύπρο

Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκθεση Ομπάμα για την Κύπρο

Τις εξελίξεις στο κυπριακό τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016, καλύπτει η τελευταία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προς την Βουλή και τη Γερουσία, βάση της σχετικής νομοθεσίας.

Την έκθεση έχει ετοιμάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην καλυπτική επιστολή, η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών για Νομικές Υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε τις προσπάθειές της τους δύο αυτούς μήνες, σε υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κι ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν επίσημα δύο φορές τον Απρίλιο και μία το Μάιο.
 
Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, που τη συνόδευε η βοηθός υφυπουργός Αμάντα Σλόατ και τις συναντήσεις που είχαν με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το κυπριακό. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
«Νούλαντ και Αναστασιάδης συζήτησαν διμερή θέματα, αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο και περιφερειακές σχέσεις ασφαλείας, καθώς και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του κυπριακού. Στη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί, συζήτησαν βήματα για την επίτευξη συγκλίσεων σε αρκετά θέματα κλειδιά που σχετίζονται με τις συνομιλίες για διευθέτηση», γράφει η έκθεση.
Παραθέτει επίσης δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού προς τα ΜΜΕ, όπου διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές να φτάσουν στη συμφωνία την οποία όλοι οι Κύπριοι χρειάζονται και τους αξίζει».
Αναφορά γίνεται και στις επαφές που είχε το ίδιο διάστημα η Αμάντα Σλόατ με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί. Ενώ ο επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον – στις 20 Απριλίου – Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.
 
 
Καταγράφεται επίσης η ενημέρωση των 5 ΜΜ του Σ.Α. από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στις 13 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, όπου κάλεσαν το Σ.Α. να παραμείνει ενωμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας για τη διευθέτηση.
 
Αναφορά υπάρχει για την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Ακιντζί, στις 15 Μαΐου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη των μεταξύ τους συνομιλιών.
«Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους επόμενους μήνες με στόχο της επίτευξη μιας συμφωνίας συνολικής διευθέτησης εντός του 2016», αναφέρει η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού προέδρου.
 
Σε δήλωσή της για την επέτειο, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, Καθλίν Ντόχερτι, αφού επιδοκίμασε την πρόοδο που σημείωσαν οι ηγέτες, διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, υποστηρίζοντας παράλληλα όπως πάντα ότι το συλλογικό μέλλον της Κύπρου θα προσδιοριστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους».
 
Καταγράφεται άνευ σχολίων το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υφυπουργού Εμπορίου Κένεθ Χάγιατ, που είχε ως στόχο «να σημειώσει τα οικονομικά οφέλη της πιθανής επανένωσης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
 
Στην ομιλία του σε κοινή εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Χάγιατ τόνισε ότι η Κύπρος έχει καταστεί αυξημένα ελκυστική σε αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές και δεδομένης της στρατηγικής της θέσης σε μια αυξανόμενα περίπλοκη περιοχή, είναι πλέον ένας περισσότερο ελκυστικός εμπορικός προορισμός απ’ ό,τι πριν. Στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο κ. Χάγιατ συνεχάρη την Κύπρο για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και σημείωσε ότι «μια διευθέτηση θα ενίσχυε το ότι η Κύπρος είναι ένα φιλόξενο μέρος για επιχειρηματικές αμερικανικές επενδύσεις».
 
 «Υποστήριξε ότι η Κύπρος πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία να ακμάσουν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χάγιατ φιλοξένησε επίσης μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αμερικανικές εταιρείες ενέργειας που βρίσκονται στην Κύπρο».
Αναφορά γίνεται επίσης στις τηλεφωνικές συνομιλίες του αντιπροέδρου Μπάιντεν «και με τους δύο ηγέτες», χωρίς ωστόσο να μνημονεύει την παρέμβασή του μετά τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Ο Αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον Αναστασιάδη να αδράξει την ευκαιρία για να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Αντιπρόεδρος μετέφερε το ίδιο μήνυμα στο τηλεφώνημά του προς τον Ακιντζί. Ο αντιπρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε επιτυχή συμφωνία πριν από το τέλος του έτους και εξήρε τη δέσμευση και το θάρρος των ηγετών για τα ιστορικά βήματα που κάνουν για την επανένωση του νησιού», σημειώνει η έκθεση Ομπάμα για την Κύπρο.
 
Τέλος, καταγράφεται η επίσκεψη στην Κύπρο από τις 27-29 Μαΐου αντιπροσωπείας μελών της αμερικανικής βουλής, με επικεφαλής την Ιλιάνα Ρος – Λέτινεν, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης, Κάρολιν Μαλόνι και Ράντι Γουέμπερ. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και αρκετούς βουλευτές του ΔΗΣΥ, επισκέφθηκε την περιοχή των Βαρωσίων, το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ και το Ναό του Αγίου Λαζάρου.
Να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές Ιλιάνα Ρος – Λέτινεν και Ράντι Γουέμπερ προεδρεύουν των υποεπιτροπών που συνδιοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα την ακρόαση για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

 
 (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)