Το ΚΥΠΕ συνεχίζει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Το ΚΥΠΕ συνεχίζει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Η εκστρατεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται. Ήδη οι υπογραφές, μέσω της ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ (www.cna.org.cy), έχουν ξεπεράσει τις 850.

Η εκστρατεία του ΚΥΠΕ συμπίπτει με την επέτειο 200 χρόνων από τη βίαιη αρπαγή και μεταφορά των γλυπτών στη Βρετανία από το Λόρδο Έλγιν.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο είναι εθνικής σημασίας. “Η επίλυση του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί την Πολιτεία εδώ και 200 χρόνια”, σημείωσε, προσθέτοντας πώς είναι “υποχρέωσή μας να κρατούμε το εθνικής σημασίας αυτό θέμα συνεχώς ζωντανό”.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης εξέφρασε την ευαρέσκεια και τη βαθιά του εκτίμηση προς το ΚΥΠΕ για την εκστρατεία που έχει αναλάβει, τονίζοντας πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από οργανισμούς της εμβέλειας ενός εθνικού πρακτορείου ειδήσεων συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη μεγάλη προσπάθεια που για δεκάδες χρόνια καταβάλλεται.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν τη Διακήρυξη του ΚΥΠΕ, μπορούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά το σχετικό ψήφισμα μέσω της πιο κάτω σύνδεσης:

https://secure.avaaz.org/en/petition/To_the_British_Museum_To_return_the_Elgin_Marbles_to_Greece/

Ακολουθεί η Διακήρυξη :

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ!

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλοντας να συμβάλει στη διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών για υλοποίηση του στόχου αυτού.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ως εκ τούτου, αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης αποκτούν την πραγματική τους εννοιολογική υπόσταση μόνο στο φυσικό και ιστορικό τους περιβάλλον, ως αναπόσπαστο μέρος του Παρθενώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την κλοπή τους από τον Λόρδο Έλγιν το αίτημα για επιστροφή στο φυσικό τους χώρο αποκτά περισσότερη αναγκαιότητα. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, όμως κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται τη λογική της παραίτησης. Το αίτημα είναι κάθε μέρα ώριμο και γι’ αυτό δίνουμε το παρών μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ καλεί κάθε οργανωμένο φορέα και κάθε ενεργό πολίτη να λάβει μέρος στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Υπογράφοντας αυτήν τη διακήρυξη, δυναμώνουμε έτσι τη φωνή της λογικής για επιστροφή των Γλυπτών.

Λέμε κάθε μέρα και πιο δυνατά: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο φυσικό τους χώρο!

(ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΜΜ)