Το Κυπριακό στην ατζέντα των συνομιλιών της Μέρκελ στην Τουρκία

Το Κυπριακό στην ατζέντα των συνομιλιών της Μέρκελ στην Τουρκία

Με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας φθάνει την Πέμπτη στην Τουρκία η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο. Στην ατζέντα της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα είναι και το Κυπριακό. 

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι Ερντογάν και Γιλντιρίμ θα θέσουν στην Άγκελα Μέρκελ το θέμα της έκδοσης Γκιουλενιστών που διέφυγαν στη Γερμανία. Αναμένεται να θέσουν θέμα για τους 40 στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ που διαμένουν στην Τουρκία καθώς και για δικαστικούς όπως ο Ζεκέρια Οζ και ο Τζελάλ Καρά. Θα τεθεί επίσης και η περίπτωση του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ για τον οποίο υπάρχει ένταλμα σύλληψης. 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί και το Προσφυγικό, το Συριακό καθώς και άλλα διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ”, η Άγκυρα θα θέσει επίσης και θέμα της στρατιωτικής βάσης του  Ιντζιρλίκ και θα επιμείνει να πάρει εικόνες από τη Γερμανία που συνέλεξαν ερευνητικά αεροσκάφη Τορνάντο για το YPG (Κούρδους Συρίας). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει εικόνες στην Τουρκία πέραν από αυτές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίσκεψη της Μέρκελ είναι η τρίτη που πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έπειτα από τις επισκέψεις του τέως Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί επίσης την τουρκική εθνοσυνέλευση για να δει τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά το βράδυ της 15ης Ιουλίου. 
 
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ)