Η κυβέρνηση Συρίας καλεί ΓΓ ΟΗΕ να προλάβει καταστροφή φραγμάτων στον Ευφράτη και Τίγρη

Η κυβέρνηση Συρίας καλεί ΓΓ ΟΗΕ να προλάβει καταστροφή φραγμάτων στον Ευφράτη και Τίγρη

Η Κυβέρνηση της Συρίας προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να υποχρεώσει τη στρατιωτική επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να σταματήσει να στοχεύει τα φράγματα του Ευφράτη και του Τίγρη, καθώς και τις γύρω περιοχές “για να προλάβει την επικείμενη καταστροφή”.

Σε επιστολή στον Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ο αναπληρωτής πρέσβης της Συρίας Μουνζέρ Μουνζέρ έγραψε ότι οι κάτοικοι κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού στο Ιράκ μπορούν να επηρεαστούν επίσης και από το “συστηματικό σαμποτάζ των υποδομών”.

“Η ολική καταστροφή αυτών των φραγμάτων που στοχοποιούνται από τις αεροπορικές επιθέσεις θα παρασύρουν και θα πλημμυρίσουν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στις περιοχές αυτές”, γράφει ο Μουνζέρ στην επιστολή του.

Ο συνασπισμός των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν για καταστροφικές πλημμύρες στη Συρία από το φράγμα του Ευφράτη το οποίο κινδυνεύει από την ψηλή στάθμη νερού, τη δολιοφθορά από το ΙΚ και περαιτέρω ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού.

“Η κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα να επιβάλλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα μέλη του “διεθνούς συνασπισμού” να σταματήσουν τη στοχοποίηση του Φράγματος του Ευφράτη, του Φράγματος του Τισρίν, και των γύρω περιοχών και άλλων υποδομών, ώστε να προλάβουν την επικείμενη καταστροφή”, είπε στην επιστολή του ο Μουνζέρ.

Ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχει προελάσει με ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες έως τις δυτικές όχθες του Ευφράτη ποταμού.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)