Με κινητοποίηση έξω από το Υπ. Εργασίας προειδοποιούν εργαζόμενοι σε Συσκευαστήριο Φρούτων

Με κινητοποίηση έξω από το Υπ. Εργασίας προειδοποιούν εργαζόμενοι σε Συσκευαστήριο Φρούτων

Οι εργαζόμενοι στο Συσκευαστήριο Φρούτων στο Ανατολικό Πάφου προειδοποιούν με κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2019, εάν δεν αποσυρθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, “η μονομερής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης του αρμόδιου Υπουργείου στις 25/10/2017, να παραχωρήσει άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς”, που απασχολούνται στον τομέα της Γεωργίας, για να εργάζονται σε συγκεκριμένο Συσκευαστήριο Φρούτων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση της προς τους εργαζόμενους όλων των Συσκευαστηρίων και απαιτεί την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης του ΥΕΠΚΑ, η οποία όπως αναφέρει, «παραβιάζει τις συμφωνίες για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης αλλοδαπών στην Κύπρο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να χαθούν αρκετές από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, που κατέχουν Κύπριοι εργαζόμενοι».

«Δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι αν δεν αποσυρθεί αυτή η απόφαση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να μεταβούν στο ΥΕΠΚΑ στις αρχές Ιανουαρίου 2019 για να ζητήσουν εξηγήσεις και να απαιτήσουν από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τη διαβεβαίωση της πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους», προσθέτει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ.

Όπως εξηγεί «στη συσκευασία φρούτων, αλλά και πατατών, εργάζονται μερικές εκατοντάδες Κύπριοι και κοινοτικοί εργαζόμενοι και πρόκειται για εποχιακή εργασία στην οποία ουδέποτε υπήρξε έλλειψη εργατικού δυναμικού», για να προσθέσει πως «το 2017 σε Συσκευαστήριο φρούτων στην Πάφο έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που διαπίστωσαν πως εργάζονταν σε αυτό παράνομα εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και καταγγέλθηκε ο εργοδότης».

«Το Τμήμα Εργασίας, αφού εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε την ακύρωση 10 συμβολαίων απασχόλησης που είχε ο εργοδότης, γιατί παραβίασε τους όρους με τους οποίους του δόθηκαν. Μετά από μερικούς μήνες η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου αγνοώντας το Τμήμα Εργασίας επέστρεψε στον εργοδότη τις άδειες, με δικαίωμα πλέον να τους απασχολεί και στο Συσκευαστήριο του, το οποίο ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα Συσκευαστήρια που απασχολούν μόνο Κύπριους», σημειώνει.

Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ αναφέρει ακόμα ότι «τώρα και τα υπόλοιπα Συσκευαστήρια φρούτων για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, διεκδικούν την ίδια μεταχείριση, αφού με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, το κόστος τους είναι πολύ πιο κάτω από το 50%».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)