Με συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αύριο, ξεκινά ο Πρόεδρος τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Με συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αύριο, ξεκινά ο Πρόεδρος τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Με σύντομη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, ξεκινά το πρόγραμμα των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του αναμένονται να αφιχθούν στη Νέα Υόρκη σήμερα το απόγευμα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης φτάνει την Κυριακή.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό, ενόψει και της τριμερούς με τον Μπαν γκι-Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 11 το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο πού βρισκόμαστε και τα επόμενα βήματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια γεύματος εργασίας, που θα τους παραθέσει τη Δευτέρα. Νωρίτερα, θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αργά το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Concordia με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου της Κύπρου με ξένους ηγέτες περιλαμβάνει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (την Τρίτη) και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (την Πέμπτη), ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς. Το βράδυ της Τρίτης θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα του Προέδρου περιλαμβάνει επίσης επαφές με οικονομικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Wilbur L. Ross, τον πρόεδρο της ExxonMobile. Rex. W. Tillerson και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επίσης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, με τιμώμενο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας Χρυσόστομο Νικία. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)