Μετά τη δικαίωση από ΕΔΑΔ αναμένει απόφαση από ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ η Ανδριανή Ιωάννου

Μετά τη δικαίωση από ΕΔΑΔ αναμένει απόφαση από ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ η Ανδριανή Ιωάννου

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ενώπιον της “επιτροπής ακίνητης περιουσίας” στα κατεχόμενα η εκδίκαση της υπόθεσης της Ανδριανής Ιωάννου, με την απόφαση να αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η τριήμερη διαδικασία κατέδειξε την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ των εκτιμήσεων της αιτήτριας και της τουρκικής πλευράς όσον αφορά την αξία της περιουσίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Η αιτήτρια, η οποία δικαιώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την προσφυγή της για την αναποτελεσματικότητα της “επιτροπής” στα κατεχόμενα, διεκδικεί αποζημίωση για απώλεια χρήσης και αποκατάσταση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού ή την αξία της περιουσίας της εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η πλευρά της αιτήτριας διεκδικεί επίσης ηθική βλάβη της τάξης των €100.000, έξοδα για τη διαδικασία, καθώς και τόκο σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα ποσά που θα επιδικάσει η “επιτροπή”, ανάλογο με αυτόν που επιδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος έκανε παράλληλα ειδική μνεία σε δύο περιουσίες της αιτήτριας, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν δοθεί σε τρίτους και παραμένουν κενές. «Επιμένουμε περισσότερο για την αποκατάσταση, διότι δεν υπάρχει άλλος που να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τις περιουσίες αυτές», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι η πρώτη φορά που εκδικάζεται υπόθεση στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” μετά από απόφαση του ΕΔΑΔ, ενώ οποιαδήποτε απόφαση θα μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενδεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Η υπόθεση στο ΕΔΑΔ λειτουργεί ως καθοδήγηση ή εξαναγκασμός στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις στην επιτροπή ακινήτων» είπε ο κ. Δημητριάδης στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της “επιτροπής”, η απόφαση αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η “επιτροπή” έχει υποχρέωση να εκδώσει την απόφασή της σε τρεις μήνες ή το αργότερο σε έξι μήνες από την ημέρα που τελειώνει η δίκη, είπε.

Η διαδικασία ενώπιον της “επιτροπής” στα κατεχόμενα ξεκίνησε τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες. Η πλευρά της αιτήτριας παρουσίασε την εκτίμηση για τις αξίες των περιουσιών το 1974, τον ρυθμό αύξησης τους, αλλά και την απώλεια χρήσης η οποία ζητείται σε συνάρτηση με την εκτίμηση του Κτηματολογίου. Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, δεν επιτεύχθηκε τελικά η παρουσία εκπρόσωπου του Κτηματολογίου.

Ανέφερε επίσης ότι οι απόψεις που παρουσιάστηκαν από τουρκικής πλευράς δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις των εκτιμητών της αιτήτριας, καθώς «η διαφορά είναι τεράστια». Η Τουρκία προσφέρει 60.000 στερλίνες ως αποζημίωση τη στιγμή που η πλευρά της αιτήτριας εκτιμά την αξία της περιουσίας σε περίπου €1,5 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην εξέταση της υπόθεσής της από την “επιτροπή”. Στην απόφασή του, στις 12 Δεκεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει αναποτελεσματικές τις διαδικασίες της “επιτροπής” στην περίπτωση της αιτήτριας και επιδίκασε αποζημίωση ύψους €7.000 για ηθική βλάβη και €6.325 πλέον φόρους για έξοδα και δαπάνες. Τα ποσά καταβλήθηκαν στην αιτήτρια μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 21 Μαΐου ενώ η Τουρκία πλήρωσε και ΦΠΑ, ύψους €1.201,07.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)