Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού για τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας

Μήνυμα εναντίον της βίας στέλνει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μη Βίας στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του κ. Γιαννάκη, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, «η βία σε κάθε της μορφή πονάει και πληγώνει. Όλες οι μορφές βίας θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα».

«Σημαντικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, ενίσχυσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προώθησης κουλτούρας μη βίας και οικοδόμησης βιώσιμης ειρήνης, αποτελεί η εκπαίδευση», αναφέρεται. Προστίθεται ότι «ο τομέας της εκπαίδευσης κρίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στη όλη προσπάθεια για καλλιέργεια ενός πνεύματος ειρήνης, βασισμένο στον διάλογο και την κατανόηση ώστε να μπορούν οι λαοί να ζουν σε αρμονία». Η εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την αλληλεγγύη και την ισότητα, στοιχεία απαραίτητα για ένα ειρηνικό κόσμο.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει επίσης στο μήνυμά του ότι «η βία δυστυχώς είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που τελευταία παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με πνεύμα αλληλεγγύης, προσπαθούν να ανατρέψουν τις καταστάσεις βίας που υπάρχουν γύρω μας».

«Οι δράσεις μέσα από την κοινότητα, η συμμετοχή στο «γίγνεσθαι», και γενικά ο εθελοντισμός και η ενεργός πολιτότητα αποτελούν πρακτικές που προάγουν την ενεργή μη βία και οι οποίες βασίζονται στη μη διάκριση, με σκοπό να συνδράμουν στη θετική αλλαγή μέσα από τη μη βία και στο χτίσιμο ενός μέλλοντος όπου κεντρική αξία θα είναι ο Άνθρωπος», σημειώνει.

Με αφορμή τη μέρα αυτή, “ευχή μας είναι να έρθει κάποτε η στιγμή που κάθε μέρα θα είναι μια μέρα μη βίας», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΗΦ/ΜΚ)